Ново проучване предоставя може би най-убедителната причина от всички да закупите и задържите индексен фонд: само малка група акции е осигурила дългосрочна печалба на целия глобален пазар.

Ако не притежавате тези акции, вашата нетна дългосрочна печалба няма да бъде по-добра от нула - и много вероятно много по-лоша.

Проучването беше публикувано наскоро в Journal of Financial Analysts, озаглавено "Дългосрочна възвращаемост на акционерите: Доказателства от 64 000 глобални акции", изследването е проведено от Хендрик Бесембиндер от Държавния университет на Аризона; Те-Фенг Чен и K.C. Джон Уей от Хонконгския политехнически университет и Гоун Чой от университета Тулейн.

Тази група от акции, която е източникът на дългосрочното създаване на богатство на фондовия пазар, е невероятно малка. Изследователите се съсредоточиха върху всички публично търгувани акции в света между 1990 и 2020 г. - общо почти 64 000.

Те установиха, че само 1526 ценни книжа - 2,39% от общия брой - представляват цялото богатство, създадено от глобалния капиталов пазар през този 30-годишен период. Създаденото нетно богатство на останалите 97,61% от акциите е нула.

Разпределението на възвращаемостта беше изключително неравномерно дори сред 2,39% от акциите, които бяха източник на нетното създаване на богатство през този 30-годишен период. Само пет от повече от 64 000 акции са отговорни за повече от 10% от общото създаване на глобално богатство: Apple, Microsoft, Amazon.com, Alphabet и Tencent Holdings.

Американският пенсионен фонд Calpers продаде част от акциите си на Apple и Intel

Най-големият пенсионен фонд на САЩ продаде част от акциите си на Apple и Intel

Фондът е продал и всичките си ценни книжа на китайския автопроизводител Li Auto

Освен това, както можете да видите от графиката по-долу, най-добрите 0,25% от всички акции са източник на почти половината от общото нетно богатство, създадено през тези три десетилетия.

Изключително изкривеното разпределение, което откриха изследователите, е много по-различно от перфектната камбановидна крива, за която научаваме в статистиката. Ако имаше това разпределение на камбановидна крива, щеше да има еднакъв шанс дадена акция да е над средното или под средното-средно аритметично.

Една мярка за това доколко разпределението на акциите се отклонява от камбановата крива е разликата между тяхната средна и медианна възвръщаемост.

През 30-годишния период, анализиран от изследователите, средната кумулативна възвръщаемост на акциите при покупка и задържане е печалба от 366,8%. Тяхната средна възвръщаемост при покупка и задържане, за разлика от тях, беше загуба от 6,9%.

Мнозина на Уолстрийт не знаят за това изкривено разпределение, защото екстраполират от краткосрочната възвръщаемост. Но това е опасно да се прави, каза Бесембиндер в интервю, тъй като изкривеното разпределение на акциите до голяма степен липсва в краткосрочни интервали.

Възвръщаемостта на акциите за дадена седмица, месец или дори тримесечие до голяма степен се придържа към разпределение на камбановидна крива.

Това има дълбоки последици за финансовите анализатори, продължи той. Това е така, защото повечето от тях базират прогнозите си за дългосрочната възвръщаемост на клиентите на "средната възвръщаемост и средната стойност на разпределението на възможните бъдещи резултати".

И все пак като се има предвид силно изкривено разпределение, не само е възможно, но и доста вероятно повечето индивидуални резултати да бъдат по-ниски от средните.

Как да инвестирате с хоризонт 2023 година, според експерти от водещи фондове

Как да инвестирате с хоризонт 2023 година, според експерти от водещи фондове

Ще паднат ли още оценките на публичните и частните пазари?

Ако изберете акция на случаен принцип и я задържите в дългосрочен план, най-вероятният единствен резултат е, че ще загубите почти всичко.

Още по-отрезвяващо за разглеждане е модалната възвръщаемост на акциите - единствената възвръщаемост, която се вижда по-често от всяка друга в извадката. Изследователите откриха, че модалната възвръщаемост на акциите при покупка и задържане е почти пълна загуба.

Друг начин да кажем това: ако изберете акция на случаен принцип и я задържите в дългосрочен план, най-вероятният единствен резултат е, че ще загубите почти всичко.

Най-очевидният извод от тези констатации е инвестирането в индексен фонд. Освен ако нямате изключително рядката способност да избирате акции, които ще бъдат част от малката подгрупа, която печели пари в дългосрочен план, почти сигурно ще изостанете от обикновен индексен фонд.

Освен това индексният фонд, който купувате, трябва да бъде сравнен с глобален борсов индекс. Това е така, защото няма гаранция, че акциите на САЩ ще бъдат силно представени в малката част от пазара, която ще произведе цялото бъдещо нетно богатство на фондовия пазар.

Вярно е, че през последните 30 години акциите на САЩ наистина доминираха в това малко подмножество. Но това лесно може да се промени през следващите 30 години.

Вземете само Япония, чийто фондов пазар днес е значително по-нисък от този през 1990 г. Едва ли някои от 2,39% от акциите, които са създали цялото богатство през последните 30 години, са на японски компании. Няма гаранция, че фондовият пазар на САЩ няма да претърпи същата съдба през следващите десетилетия.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари