Японският автомобилен производител Toyota ще инвестира 1,33 милиарда долара за развитие на своя завод в щата Кентъки, САЩ, съобщиха от компанията.

Предприятието, в което работят 8,2 хиляди сътрудници, произвежда модела Camry. Неотдавна японската компания нае допълнително 700 работници за пускането на новата версия на Camry през 2018 година.

Заводът ще стане първият в Северна Америка, в който се използва новата платформа на автомобилите Toyota New Global Architecture.

През миналата година от предприятието в Кентъки излязоха около една четвърт от всички произведени в Северна Америка от компанията автомобили - около 500 хиляди коли.

Тази инвестиция е част от плана на Toyota да вложи за разширяване на производството си САЩ 10 милиарда долара през близките пет години, подчертават от японската компания.

Своят план японците анонсираха през януари 2017 година, скоро след като новият президент Доналд Тръмп критикува решението на компанията да открива производство в Мексико. В същия месец Toyota обяви влагането на $600 милиона за разширяване на производствените си мощност в Прънстън, Индиана.