Volkswagen AG, опитвайки се да спечелят на своя страна президента Доналд Тръмп, са подхвърлили идеи за разширяването на производството в Съединените американски щати и за съвместна работа с американската Ford Motor Co., пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор Хъбърт Дайс заяви във вторник, че VW обмисля инвестиция във втори завод в САЩ - въпреки че към момента компанията не може да запълни капацитета на съществуващата си фабрика в щата Тенеси. Той бе в Белия дом на разговор с президента, заедно с колегите си от BMW AG и Daimler AG. Целта на срещата бе да убедят администрацията да не въвежда нови мита върху вноса на автомобили.

"Имаме нужда от допълнителен капацитет тук в САЩ", заяви Дайс пред репортери, посочвайки, че в новия завод могат да бъдат сглобявани автомобили под марките VW и Audi. "Можем да използвам и капацитета на Ford тук в САЩ", допълни още той.

Тръмп покани шефовете на BMW, VW и Mercedes в Белия дом

Тръмп покани шефовете на BMW, VW и Mercedes в Белия дом

Президентът и директорите ще обсъждат двустранната търговия

Белият дом търси начин да намали дефицита с Германия в търговията с автомобили, който е в размер на $30 милиарда, като увеличи производството в САЩ. Общият търговски дефицит на Щатите с Европейския съюз е $65 милиарда.

Председателят на Ford Бил Форд посочи, че разговорите с VW вървят добре, но все още не са достигнали до такъв етап.

На среща бяха и главният изпълнителен директор на Daimler Дийтер Зетше, както и главният финансов директор на BMW Николас Петер. Преди визитата, мениджъри от VW подхвърлиха и възможността за завод за електромобили в САЩ. Но това би било голям риск заради малкия пазарен дял и на компанията, и на електромобилите в страната.

Междувременно Ford и VW водят преговори относно инвестиция на германската компания в Argo AI, партньор на американския бранд в областта на автономното шофиране, за съвместна разработка на подобни коли.

Двете компании обмислят и съвместно производство на електромобили и споделяне на производствен капацитет в някои региони на света.

Във вторник BMW потвърди, че може също да изгради втори завод в САЩ, като планира да инвестира €600 милиона до 2021 и да създаде 1 000 работни места.

Ефектът на митата: BMW иска да отвори втори завод в Щатите

Ефектът на митата: BMW иска да отвори втори завод в Щатите

Това потвърди шефът на компанията след като Тръмп обяви планове за въвеждането на нови тарифи