Японската компания за автомобилни компоненти Calsonic Kansei разширява бизнеса си в Румъния, инвестирайки 30 милиона евро в нов завод за електронни компоненти. Това съобщи румънското министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството, цитирано от местни медии.

Фабриката ще бъде разположена в град Плоещ, който се намира само на 160 км от Русе и границата с България. Новата производствена мощност ще разкрие 300 работни места.

Румънските власти са получили официално писмо от Хироюки Хорий, оперативен директор на Calsonic Kansei за Румъния, което потвърждава инвестиционното решение.

"Приветствам решението на японската компания, което показва доверието в Румъния и доказва, че решенията и стратегиите за разширяване на инвестициите в Румъния дават резултати. Надявам се, че този проект ще бъде успешен и ще донесе добавена стойност както на местно, така и на национално равнище", каза румънският министър на бизнес средата Илан Лауфер.

Инвестицията се разглежда като директен резултат от официалната визита на Лауфер в Япония преди около месец, където той подписа споразумение с Mizuho Bank за подкрепа на двустранните инвестиции и насърчаване на икономическото разширяване на компании от двете държави.

Новата фабрика ще бъде втората на Calsonic Kansei в северната ни съседка. Японската компания оперира на румънския пазар от 2006 г., разполагайки с друг завод в Плоещ, който произвежда продукти за топлообмен и климатизация за Източна Европа. В него работят 630 служители.

Calsonic Kansei Corporation има 50 производствени центъра на 4 континента. Те са разположени в САЩ, Полша, Южна Корея, Мексико, Румъния, Тайланд, Великобритания, Южна Африка, Индия, Испания, Китай, Франция и Малайзия.