През 2017 година производството на вино в света се е сринало до най-ниското си ниво за последните 60 години, показват данни на International Organisation of Vine and Wine.

Последната реколта донесе 25 милиарда литра вино, намаление от 26,7-те милиарда от 2016 година и 27,6 милиарда през 2015 година. Спадът се дължи основно на ключови пазари като Европа и Южна Африка.

Недостигът причини скок на цената на бутилка вино в Италия със 74%, по официални данни. В Испания ръстът е 45%, а във Франция - над 10%.

Анализатори посочват, че производителите, дилърите и търговците ще поемат част от ценовия удар, но в крайна сметка и потребителите ще плащат повече - особено за по-евтините вина.

Скоро ще плащаме повече за шоколад и бутилка вино

Скоро ще плащаме повече за шоколад и бутилка вино

Лоша новина

"Компаниите, които се целят към много ниските цени ще понесат най-тежък удари, тъй като маржовете им са много ниски", казва Стивън Ранеклеив от Rabobank пред CNN.

Намаленото количество предлагане ще намали и качеството, допълва още той -- някои от компаниите ще миксират по-нискокачествени вина с по-премиум марки.

Най-тежко пострадаха производителите в Европа, където бури и студа увредиха продукцията в началото на 2017 година. Континентът отговаря за 65% от световното производство на вино и за 57% от консумацията.

През 2017 година производството в Европа намаля с 15% общо, а най-много в Италия - с 21%.

Други региони по света също преживяха тежка година. Горски пожари унищожиха част от реколтата в Калифорния, а в Южна Африка сушата нанесе коварен удар.

€1 млрд. загуби за винарите във Франция след студа

€1 млрд. загуби за винарите във Франция след студа

Французите наричат случилото се "най-голямото бедствие за последните 25 години"