В западна Етиопия в близост до границата със Судан се разпростира район, наричан зоната Асоса. Смята се, че там лежи най-старата златна мина в света.

Преди 6000 години именно от нея идвал благородният метал, ползват от древните египтяни, известни с големите си богатства. Може би точно от тази мина дошли и златните дарове, които Савската царица занесла на цар Соломон при посещението си в Израел преди почти 3000 години.

В момента обаче не историята на това място е толкова интересна, колкото неговото бъдеще, пише Лиъм Бълок от Абърдийнския университет.

Причината е, че в момента любопитството към богатствата на земята там се е възвърнало. Местните жители се надяват там да бъдат открити големи златни залежи, а няколко компании от минната индустрия проучват региона от няколко години.

Бълок обаче, заедно със своя колега Оуен Морган, смята, че Етиопия може да "седи" върху много по-голямо богатство, отколкото хората там допускат.

Всъщност добивът на злато не е спирал да бъде е част от живота на местното население, като хората пресяват миниатюрни частици от метала, носещи се по потоците в Асоса. Също така те успяват да намерят от него и в близките скали.

Дълго време обаче минната индустрия била почти напълно замряла в цяла Етиопия до началото на новото хилядолетие. Тогава правителството в страната решава да стимулира проучванията за злато, като издава лицензи на компаниите с интерес към това.

Резултатът е, че към днешна дата няколко дружества се занимават с такива проучвания, но интересното е, че нито едно от тях се търси злато в Асоса. Едната фирма е със саудитско участие и работи в източната част на страната.

Другата е дъщерна на американския гигант в индустрията Newmont. От по-рано в Етиопия присъстват и други чуждестранни дружества, включващи такива от Италия и Кипър.

През 2016 година обаче египетската компания ASCOM прави голямо откритие за Асоса. Според изчисленията на експертите там има залежи на 48 тона злато. И това звучи едва като началото.

"Без съмнение има много повече злато в тази област, отколкото някога е откривано. Това говори за обещаващ източник на приходи за правителството през следващите години при все, че още голяма част от региона е неизследвана", посочва Бълок.

"Не би било преувеличено да се каже, че потенциалът на Етиопия за добив на злато се доближава до този на Южна Африка, което може да постави страната в топ 5 на държавите с най-големи залежи от жълтия метал", допълва той.