Точно преди полунощ в една гореща августовска вечер през 2017 година двама полицаи в Солун спират камион за уж рутинна проверка. В товарното му отделение служителите на реда откриват купища незаконни цигари. Това води до най-големият удар в Гърция в последните години, пише Bloomberg.

Акцията е кулминация на продължило 8 месеца разследване, свързано със завод за нелегални цигари край Атина. Общо около 80 полицаи са участвали в нея през този период. Иззети са 178 милиона незаконни цигари и над 18 000 пакета нарязан тютюн.

В южната ни съседка усилията за справяне с проблема се увеличават, а полицията вече се насочва и към пресичане на каналите, по които фабриките си набавят тютюн. Миналия месец те са иззели 128 метрични тона тютюн от склад в град, северно от Атина. От него можеха да бъдат произведени 604 милиона незаконни цигари.

Потреблението на незаконни цигари падна до рекордно ниско ниво

Потреблението на незаконни цигари падна до рекордно ниско ниво

В кои градове се пушат най-много нелегални цигари?

Копията на добре познати марки като Marlboro и Muratti често използват тютюн с по-ниско качество и могат да бъдат купени за около €1,50, или около наполовина от цената на законна кутия цигари с бандерол. Процъфтяващият незаконен бизнес направи Гърция столицата на нелегалните цигари на Европейския съюз, коментира изданието.

През 2018 г. Гърция е загубила €700 милиона от незаконната търговия на цигари и тютюн, според доклад на KPMG. Сумата можеше да помогне на страната да избегне намаляването на пенсиите по време на кризата. През 2018 г. общите плащания за пенсии бяха намалени със €740 милиона.

Новият премиер на Гърция Кириякос Мицотакис обеща да намали данъците. И справянето с подобна незаконна дейност е критично важно. Запушването на пробойните ще му даде възможност да привлече инвеститори с по-ниски данъци и дори да премахне част от мерките за намаляване на разходите, въведени по време на кризата.

Гърция е една от държавите в света, в която има най-много пушачи на глава от населението. Кутия цигари пък е сред най-евтините в ЕС. И все пак почти една четвърт от изпушените цигари през 2018 г. са били незаконни, се казва в доклада на KPMG. До 2015 г. страната бе дестинация за внос на фалшиви цигари, но рязкото увеличение на акциза и други мерки създадоха процъфтяващ нелегален бизнес вътре в страната.

Броят на цигарите с бандерол, продадени в Гърция, намаляват до 16,7 милиарда през 2018 г. - почти наполовина от тези през 2009 г., по данни на KPMG. През същия период делът на незаконните цигари расте до 23,6 процента, от 3% през 2009 г. Част от производството заминава и за други държави, включително България, Румъния, Италия, Испания и Великобритания.

Според материала, инвестицията в завод за незаконни цигари е около €1 милион, а приходите са десеторни в рамките на едва шест месеца.