След като Брюксел предложи "аварийна спирачка" на цените на природния газ много над настоящите нива, стана ясно, че това е поредният опит на ЕС да опита да овладее икономическите щети от затягането на руския натиск върху енергийните доставки.

След месеци на спорове и разделения в рамките на общността, ЕК предложи ниво на таван от €275 за мегаватчас. Това е доста над текущите нива от около €120, което повдига въпроса дали някога ще бъде използвано, пише Bloomberg.

Таванът ще бъде активиран само ако са изпълнени строги условия - очевиден опит да се отблъсне съпротивата от страни, които отдавна се противопоставят на всякакво ограничение на пазарните цени поради риска, че може да затрудни осигуряването на газ от нови доставчици.

Русия може да намали добива на петрол заради таван на цените

Политизиране на енергетиката: защо Русия иска да намали добива на петрол?

Това заяви вицепремиерът на Руската федерация Александър Новак

Предложението на Брюксел все още се нуждае от одобрение от националните правителства, но идва след месеци на лобиране от страна на някои държави-членки да предприемат действия за ограничаване на енергийните разходи, които са пагубни за части от европейската икономика.

Докато цените се понижиха през последните седмици, Москва заплаши, че допълнително ще намали газовите потоци за Европа, повишавайки вероятността за нов скок на цените.

Търговци и политици са нащрек дали Русия ще прекъсне напълно последния си останал газопровод до Западна Европа през Украйна. На 22 ноември Кремъл заяви, че ще ограничи допълнително доставките от следващата седмица заради спора за потоците към Молдова.

Европа е разделена относно това как да се справи с кризата и се бори да предложи мерки, които всички членове могат да подкрепят. Докато ЕС се колебаеше, Германия продължи със собствена програма за смекчаване на щетите за потребителите, ядосвайки съседите, които призоваха за обединен подход.

Турция вдига добива на газ от Черно море 10 пъти. На какви цени се топлят домакинствата в южната ни съседка?

Турция вдига добива на газ от Черно море 10 пъти. На какви цени се топлят домакинствата в южната ни съседка?

Втората фаза на проекта ще даде 40-кратен тласък на производството на газ в страната