Въпреки че според някои анализатори с отварянето на икономиката търсенето на петрол ще се възстанови, респективно цената му ще нарасне, в средносрочен план от гиганта Exxon Mobil не са толкова оптимистично настроени, става ясно от вътрефирмени документи, попаднали на Wall Street Journal.

Според предишна прогноза от 2019 г. средната цена на петрола сорт брент ще е около 62 долара за барел до 2025 г., след което ще нарасне до 72 долара за барел през 2026 и 2027 г. Вече обаче тези суми се свиват с над 17% до съответно 50 и 55 долара за барел. Едва през 2027 г. суровината ще се върне на цена от 60 долара за барел.

Заради кризата: Exxon Mobil ще отпише активи за $30 милиарда

Заради кризата: Exxon Mobil ще отпише активи за $30 милиарда

Компанията регистрира загуба от 680 млн. долара през последното тримесечие

Това означава, че според компанията ефектите от настоящата криза ще продължат да се усещат значително по-дълго от първоначалните допускания. Същевременно натиск ще оказва и все по-голямото разпространение на електромобилите, както и затягането на регулациите около петролната промишленост.

"Въз основа на цената на петрола, която е ключова променлива за паричните модели на Exxon, ще се определи финансовият план на компанията, който бордът на директорите трябва да гласува през този месец", посочват от Zero Hedge. "От него ще стане ясно дали компанията ще запази гигантския си дивидент от 10%, който продължава да плаща на акционерите си, въпреки че се прогнозираше свиването му."

От началото на годината Exxon премина през три последователни тримесечия на загуба - нещо, което никога не се беше случвало в историята ѝ. Това торпилира плановете за инвестиране на 230 млрд. долара за увеличаване на добива на петрол с 1 млн. барела дневно до 2025 г.