Цените на горивата у нас ще останат ниски поне до края на годината. Това прогнозират от бранша, като според тях в момента има осезаема разлика в стойността на бензина и дизела, предлаган от големите вериги и от по-малките бензиностанции в страната.

"Причината е (бел.ред. за задържането на ниското равнище на цените), че световното търсене е много слабо, защото в периода април-май големите консуматори се запасиха с огромни количества петрол. Складовете са запълнени, рафинериите са задръстени и държавите са запасени", посочва Симо Симов от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива, цитиран от "Сега".

Успоредно с този фактор потреблението на горива в световен мащаб все още остава рекордно ниско заради почти липсващата активност в сектори като транспорта и туризма.

Бензинът и дизелът у нас поевтиняха значително през последните месеци

Горивото може да остане евтино още дълго време. С колко паднаха цените у нас досега?

Бензинът и дизелът излизат с над 40 стотинки по-евтино в момента в сравнение с 2019-а

"Големите бензиностанции продължават да поддържат високи цени и все още не са отразили поевтиняването на петрола на световните борси през последните два месеца", добавя Симов.

Според изчисленията на асоциацията разликата в цените между малките и по-големите участници на пазара е около 20 стотинки на литър или разликата в цените е повече от 10%.

Данните на специализираният сайт Fuelo.net показват, че към 8 октомври средната цена на бензин А95 за страната е 1,79 лева за литър, а за дизел - 1,78 лева за литър.

При бензина обаче най-ниската стойност на пазара е между 1,58 и 1,62 лева за литър. Най-изгодно дизел може да се намери на цена между 1,49 и 1,52 лева за литър.

Държавите, в които литър бензин или дизел струва под 1 лев

Държавите, в които литър бензин или дизел струва под 1 лев

На най-евтиният пазар бензинът е 7 пъти по-изгоден отколкото в България, а дизелът - почти 10 пъти