"Изкарват на пазара имоти за 250 млн. лева" е заглавиe от в. "24 часа"

Промени в закон задължиха пенсионните фондове да не пренасят рисковете на имотния пазар върху парите за пенсии

Имоти, собственост на пенсионни фондове, на стойност около 200-250 млн. лв., може да се появяват на парче, на пазара в следващите години.

На толкова приблизително възлизат преките вложения в недвижима собственост на компаниите, които управляват парите за допълнителни пенсии.

Последната промяна в Кодекса за социално осигуряване задължи фондовете в края на всяко тримесечие да съпоставят постигнатата доходност от всеки инвестиционен имот с общата доходност от управлението на фонда за същия период.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Държавната администрация хем расте, хем богатее" е водещo заглавиe на в. "Сега"

В ИТ сектора средното възнаграждение надхвърли 2500 лв. през декември, в хотелиерството няма и 700 лв.

Въпреки клетвите на управляващите, че с ударни стъпки вървят към електронно правителство, което ще доведе до съкращения на чиновниците, държавната администрация не само не намалява, а е успяла да се увеличи до 112 865 души на трудов и служебен договор. Това показват данни на НСИ за наетите лица в сектор "Държавно управление" в края на декември 2017 г. В сравнение с края на януари същата година увеличението е с 2287 бройки. Увеличава се и средната заплата на чиновниците - от 1135 лв. през последното тримесечие на 2016 г. на 1219 лв. в края на м.г., което е 7.4% ръст.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Новата битка за лифтовете и пистите", четем в "Капитал"

Какво предлагат промените в Закона за горите и защо ще има нови протести

Депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха законопроект за промени в закона за горите, който да разреши някои от проблемите на ски курортите в страната. Текстът предлага да се учредява право на строеж в горските територии без промяна на предназначението на земите, когато се отнася за "ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващите такива".

Прочети още от " Капитал"

"На всеки 8 часа пада незаконен строеж" извежда на първа страница в. "Монитор"

В кв. "Павлово" багерите чакали 6 години

На всеки 8 часа през миналата година е бил премахван по един незаконен строеж. Това сочи статистиката, предоставена на "Монитор" от ДНСК. През 2017 г. са били бутнати 255 нелегални градежа в цялата страна, като в София те са около 60, а в Пловдив - 35.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Джендърите уплашиха 58% от българите", четем във в. "Стандарт"

86% от българите вече са чули за Истанбулската конвенция. Това на практика означава всички. Сред чувалите обаче 58% не одобряват България да я приеме. Едва 19% са "за". Съотношението е приблизително три към едно, а останалите се колебаят. Това показват данните от изследване на социологическата агенция "Галъп", независимо от външно финансиране.

Във всички социални групи преобладава отрицанието към конвенцията. Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета приемат документа, а две пети все пак я отхвърлят. Разбира се, по този въпрос едва ли има огромна запознатост, но в такива обществени дискусии е важно да се провери най-вече какъв образ се е създал. Общият имидж на конвенцията очевидно е негативен за българите, коментират социолозите.

Прочети още от в. "Стандарт"

"GfK: Очакванията за доходите в България се влошават", пише "Капитал"

Потребителското доверие в Европа достига рекорден за последните десет години връх, показва проучване на компанията

Очакванията за българската икономика през тази година продължават да се подобряват. Оптимизмът за средата обаче е помрачен от влошени очаквания за доходите на домакинствата и съответно по-ниска склонност към покупки. Това показват резултатите от традиционното тримесечно проучване на GfK за потребителския климат в Европа.

Прочети още от " Капитал"

"Няма причини за поскъпване след приемането на еврото", пише в. "Сега"

Не е реалистично за няколко години да се справим с корупцията, казва проф. Стефан Петранов

- Професор Петранов, основателни ли са притесненията, че след приемането на еврото "цените ще станат двойни"?

- Това е съвсем неоснователно опасение. Статистиката в другите страни, които вече са приели еврото, не показва такова удвояване на цените. В България няма обективни икономически условия това да се случи. Ние сме във валутен борд, което прави българския лев до голяма степен еквивалентен с еврото при фиксиран валутен курс, така че няма как да се получи такова удвояване на цените. Все пак не забравяйте, че цените зависят от предлагането, но и от търсенето, т.е. някой трябва да ги плаща. Удвояване на цените може да има само при много съществено увеличаване на доходите, което не може да стане бързо и не може да е резултат само от приемането на еврото.

Прочети още от в. "Сега"

"Хотелиерите в Слънчев бряг в ужас: 15 000 работници не достигат" пише в. "Монитор"

Хотелиери и ресторантьори край морето са в ужас и панически търсят обслужващ персонал. Трудовите борси още не са стартирали, но отсега е ясно, че кадри няма, а дефицитът на работна ръка се задълбочава. Само за курорта Слънчев бряг не достигат 15 000 работници, заяви зам-председателят на БХРА Веселин Налбантов. Хотелиери бясно вдигат заплатите, в опит да привлекат обслужващ персонал за сезона. Всички си дават сметка, че ако не намерят кадри, сезонът е изправен пред тотален провал. Истерията се усеща в стотиците обяви за работа, които пълнят специализираните сайтове. От 2000 до 3000 лева заплати за сервитьорки е обявил собственикът на хотел "Св. Никола", който се намира на първа линия в "Каваците". Дори и там кандидатите не достигат. Обявата не е изолиран случай. Почти всички заведения край морето дават добри пари на келнерите. Обикновено договорите се сключват на минималната работна заплата, върху която се дават и 5% от оборота. Така доходът на един сервитьор не пада под 1500 лева, при това без да се смятат бакшишите. За такава работа обаче се иска опит, добра визия и поне два чужди езика.

Прочети още от в. "Монитор"

"Да останем само на лятно време" четем в "24 часа"

ВЪВЕЖДАНЕТО на лятно часово време в класическата постановка е възприето като мярка за икономия на електрическа енергия за осветление. Частта от общото електропотребление в бита, индустрията, обществените сгради и други, която е извън електропотреблението за осветление, не зависи от системата на часовото време.

Проведените изследвания на режима на дневната естествена светлина показват, че използваемостта на изкуственото осветление - като продължителност на включване, на практика зависи незначително от системата на часовото време.

Прочети още от "24 часа"

"Ергодан заплаши САЩ с "османски шутове"", пише в. "Стандарт"

Повече от очевидно е, че САЩ още не са яли османски шутове, заяви президентът и партиен лидер Реджеп Ердоган в отговор на заканата на Вашингтон, че ако Турция удари американските военни части в Сирия, ще получи ответен удар.

По време на редовното заседание на парламентарната група на управляващата ПСР Ердоган реагира с остри нападки към Белия дом заради отправените предупреждения за възможен сблъсък на сирийска територия.

Прочети още от в. "Стандарт"