"До края на годината кабинетът ударно ще харчи по 28 млн. лв. на ден" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Въпреки че има над 2 млрд. излишък, бюджетът за тази година ще бъде актуализиран заради увеличението на полицейските заплати

Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0.5% се равняват на около 550 млн. лева. Към момента хазната е на плюс с 2.5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента вече се превръща в управленска традиция.

Тези намерения бяха потвърдени от шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. "Към момента излишъкът е 2.5 млрд. лв., но ще бъде стопен до края на годината до 0.5% от БВП.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Неслучилият се протест на КРИБ срещу родителите", четем в "Капитал"

Бизнесът не е взел общо решение да подкрепя вицепремиера Валери Симеонов, а инициaтивата за това е на все по-близката до държавата организация

В разгара на скандала с изказването на вицепремиера Валери Симеонов срещу родителите на деца с увреждания той получи подкрепа от неочаквана страна - една от национално представените работодателски организации. 

Евгений Иванов, изпълнителен директор и член на управителния съвет на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), дори си позволи да заплаши с 20-хиляден контрапротест, ако майките продължат да искат оставката на Симеонов.

Прочети още от " Капитал" 

"Рекорд или балон - заемите за жилища са вече над 10 млрд. лв." е заглавиe от в. "24 часа"

Кредитите растат по-бързо от депозитите

10,2 млрд. лв. ипотечни заеми са изтеглили домакинствата до септември, отчете БНБ. Сумата е рекордна и за първи път минава над 10 млрд. лв., а за година ръстът е 9,9%.

За деветте месеца на 2018 г. изтеглените нови заеми за жилища са близо 800 млн. лв., което е повече от отпуснатите пари за 2016 и 2017 г.

Потребителските кредити растат още по-бързо- вече са 8,9 млрд. лв., което е ръст от 15,4% спрямо септември 2017 г.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Един от 10 стиснати съседи на съд за неплатена такса" извежда на първа страница в. "Монитор"

Тръгне ли работата към запори, почти всички бързо признават борчовете

Eдин от десет стиснати съседи, любители на неплащането на общите разходи на етажната собственост, отива на съд, научи "Монитор".

Според Ламбо Попов, председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), в 80% от случаите обаче, когато работата опре до съдебни изпълнители и запори, длъжниците признават борчовете и се съгласяват на споразумение за плащането им.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Бюджетът за догодина е сред най-щедрите", четем във в. "Стандарт"

Проектобюджетът за 2019 година общо взето е най-щедрият от доста години назад. Ако видим разликата с предходни години, тук най-отчетливо се вдигат разходите с почти 6 милиарда лева. Не сме имали чак такъв ръст на разходите и в абсолютно отражение, като това се дължи на очаквания ръст на приходите, по-щедрата фискална политика, която знаем, че залага вдигане на заплати с 10 процента на всички през следващата година.

Още тази година има лека корекция, която казва, че 100 милиона по-малко ще се харчат за капиталови разходи. Без да залага някакви големи реформи, бюджетът предвижда едно надуване на публичните разходи, което все пак трябва да отчитаме, че е в изборна година. Знаем, че тогава винаги има в по-голяма степен разходване на средства. Остава да видим дали след 3 години на излишък (на практика непланиран официално, макар че той в известна степен се залага), дали и през 2019 г. ще има такъв, макар официално да се планира дефицит, което според мен е грешка.

Отделно няма наистина някакви фундаментални промени, освен вдигането с 10% на заплатите. Спорно е, дали все още ще мине идеята максималният осигурителен праг да достигне 3000 лева.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Спешната помощ ще бъде обновена за три години с проект за 163 млн. лв.", пише в. "Капитал"

До края на ноември ще бъдат купени 280 нови линейки с пари от проект на оперативна програма "Региони в растеж"

Цялата инфраструктура на спешната помощ в България ще бъде обновена за три години с проект по оперативна програма "Региони в растеж" на обща стойност 163.9 млн. лв., като от тях 163.5 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ. Договорът за изпълнение на проекта за модернизация беше официално подписан във вторник от регионалния и от здравния министър, самоучастието на държавата е 400 хиляди лева.

Прочети още от в " Капитал"

"Спасяването на ТЕЦ "Марица-изток 2" - мисия (не)възможна", пише в. "Сега"

Централата хем няма пари, хем се отказа от договор за милиони. А партийната битка за това кой да влезе в управата предстои

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е в окаяно финансово състояние заради скъпите квоти парникови емисии, които се налага да купува заради това, че е сред т.нар. силно замърсяващи въглищни централи. Поставена на челно място в една от последните класации на Европейската агенция по околна среда като най-големия замърсител сред всички промишлени заводи в Европа, тя от години плаче за модернизация или поне за преструктуриране. Нищо от това обаче не се случва. Нещо повече - витаещите съмнения за нагласени обществени поръчки периодично избуяват насред останалите проблеми. А отказът на централата да получи 27 млн. лв. за поддържането на студен резерв в полза на ТЕЦ "Варна", чийто собственик отскоро е почетният председател на ДПС Ахмед Доган, повдигна още повече въпроси за това за какво се използва централата.

Прочети още от в. "Сега"

"Доц. Георги Бърдаров: Решението на демографската криза е в задържането на младите" пише в. "Монитор"

Клише е, че у нас има ниска раждаемост

Има общини, в които смъртността е като във военни или пандемични райони, казва в интервю пред "Монитор" зам.-деканът на Геолого-географския факултет, който е и експерт по демография.

- Доц. Бърдаров, миналата седмица изнесохте доста притеснителни данни, според които близо 60% от територията на страната ще се превърне в демографска пустиня до 2030 година. Какво точно означава това?

- Всъщност още в началото на XXI век от ООН бе въведен терминът демографска пустиня. Става дума за територии, които са с гъстота на населението по-ниска от 10 души на квадратен километър. Това означава много малък контингент цялостно и активно население, както и проблеми при неговото възпроизвеждане. Причините за това са миграцията и отрицателният естествен прираст. Притеснителното за България е обаче, че в умерените ширини такива пустини няма, защото в тях са най-благоприятните природоклиматични условия за живот. Така че демографската пустиня е характерна за съвсем други географски ширини, не за такива, в които попада нашата страна.

Прочети още от в. "Монитор"

"Възможно ли е Брино да смени Брекзит", пише в. "24 часа"

Шансовете са големи, защото преговорите са в задънена улица

Тъкмо светът се научи какво е Брекзит, и от Лондон му пускат нова задача - Брино. Думата се върти от няколко месеца в Обединеното кралство, но все още е твърде непозната извън него.

Какво обаче е Брино или Brino, както го пишат там? Това е съкращение от Brexit in name only, което означава "излизане на Великобритания от ЕС само на думи"

Един вид страната напуска съюза, но продължава да спазва основните му правила, за да може да се възползва от изгодните търговски отношения в организацията и безпроблемното пътуване на хора и стоки.

Прочети още от в. "24 часа"