"Европредседателството - преполовено, културната програма още не е почнала" е водещo заглавиe на в. "Сега"

Всички участници са поискали отлагане заради получени късно пари и лошо време. Тайна е какво е проведено и какъв е ефектът от него

Културната програма, избрана с конкурс, която трябваше да съпътства българското европредседателство и да рекламира страната ни пред чуждестранните гости, ще се случи с такова голямо закъснение, че на практика се обезсмисля, тъй като малцина от посещаващите България чужденци ще могат да я видят.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Инвестбанк купува ТБ "Виктория" за неизвестна сума", четем на в "Капитал"

КТБ ще получи целия си депозит от около 85 млн. лв. при финализиране на сделката и очаква да отчете 2.8 млн. лв. печалба

Пет месеца след подаването на обвързващи оферти за ТБ "Виктория" беше подписан договорът за продажбата й на Инвестбанк. Той е сключен на 16 април, става ясно от съобщение на интернет страницата на собственика на продаваната банка - фалиралата КТБ. В него се казва, че едновременно ще бъде направено прехвърлянето и получаването на договорената цена за 100% от капитала на "Виктория" и депозита, който има банката към КТБ, която е неин собственик.

Прочети още от " Капитал"

"Kъде ще се пуши след поправката "Симеонов"" е тема от в. "24 часа"

Вицепремиерът в проект на НФСБ за промяна в Закона за здравето: Ще е разрешено в части от хотели, барове, кораби, стадиони. Бизнесът обаче няма право да прави заведения само за пушачи. Глобите за нарушители се вдигат двойно. "От мен, ако зависи, ще започна проверките от парламента", зарече се Валери Симеонов пред "24 часа"

Пушенето да се разреши в "части от сградите на местата за настаняване, питейните заведения, гарите, плавателните съдове и обособени части от стадионите". Това предлага вицепремиерът Валери Симеонов в проектозакон на партията му Национален фронт за спасение на България за изменение и допълнение на Закона за здравето. Лично той запозна "24 часа" с текстовете.

Прочети ще от в. "24 часа"

"Бъг в системата отваря път за бягство от килията" извежда на първа страница в. "Монитор"

Половината от колите за транспорт на арестанти - морги

Бъг в системата за охрана на затвори и арести може да отвори път за бягство от килията. Причината е, че колите, с които се транспортират задържани и осъдени лица разполагат със собствена е-система за сигурност, която обаче често влиза в конфликт със системата за охрана на съдебните сгради, научи "Монитор". Това означава, че при транспортирането на пандизчии и арестанти към Съдебната палата, например антените на колите за кратко могат да заглушат камерите и другата охранителна техника в района и по-този начин да осигурят пряк път към свободата.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Без опашки за 1 клас", четем във в. "Стандарт"

Без опашка от нервни родители, чакащи денонощно поне седмица, за да запишат децата си в 1 клас, осъмна най-желаното училище в София - 133 СУ "А. С. Пушкин". От години то бе емблема за трудностите на хората от квартала за класират децата си, тъй като сред водещите критерии бе поредността на записване.

Тази година за първи път кампанията за 1 клас в столицата тръгна по новата система. Тя се основава на принципа на уседналост и така най-голям шанс да бъдат приети, имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. Опашките пред най-добрите школа секнаха.

Прочети още от в. "Стандарт"

"ИПИ: Регионите със силни икономики дърпат нагоре и периферните общини", пише "Капитал"

Фактор е развитието на промишленото производство и възможността да се работи в близко населено място с по-висок стандарт

Нивата на доходите в общините, които са част от икономически силните зони в страната, се сближават. Такъв пример е Пловдив и регионът, където разликите между възнагражденията в града и останалите населени места са особено малки заради индустриалните зони и високата трудова миграция. Това показва изследване на Института за пазарна икономика за влиянието на икономическите центрове върху развитието на периферните общини. От ИПИ посочват, че бизнес активността в страната е концентрирана в 20 региона...

Прочети още от " Капитал"

"Тества се коалиция Нинова - Борисов", пише в. "Сега"

Мощно се активизира пропагандата на катастрофични сценарии, за да се оправдае бъдещ съюз между ГЕРБ и БСП, смята социологът от агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова

- Г-жо Димитрова, този месец 44-тото НС ще направи една година от сформирането си. Продължава ли обезличаването на институцията? И какви са причините за това? 

- От края на 2010 г. до момента, или вече три парламентарни мандата, Народното събрание се ползва с доверието на около 10-12% от българите. Динамиката е като от онази радиорубрика за "нивото на река Дунав" - плюс минус 1-2%, а най-често - sans changement (без промяна). Което показва, че не става въпрос за мимолетен феномен, а за устойчива тенденция, която започва да оформя облика на върховната власт у нас.

Прочети още от в. "Сега"

"Реформата в НАП ще намали изкушенията и непозволено сприятеляване с тези, които се проверяват" четем в "24 часа"

Няма съкращения на данъчни. Остават големи звена, за да има ротация на екипите

Националната агенция за приходите започна важна реформа, която по думите на финансовия министър Владислав Горанов ще намали изкушeнията и непозволеното сприятеляване на данъчните и ревизорите с тези, които проверяват.

"Планираме цялостен анализ и преглед на дейността на основните си функции - обслужване, събиране, контрол", съобщиха официално от НАП.

Прочети още от в. "24 часа"

"По 150 млн. евро на година отиват за ъпгрейд на работници" пише в. "Монитор"

Покачването на доходите ще върне българите от чужбина, смята министър Вълчев

Държавата разпределя 150 млн. евро субсидии за квалификация на работещите в частния сектор всяка година, обяви заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на среща на бизнес лидерите с дипломацията и институциите. Сумата е осигурена от европейското финансиране в периода на сегашния програмен период.

По думите на Русинова през следващите 2 години положителната тенденция за намаляване на безработицата у нас ще продължи (виж карето). В последните три години има устойчив ръст и на средната работна заплата, като за първото тримесечие на годината тя е малко над 1100 лева. В ИТ сектора служителите взимат средно по 2800 лева на месец, а във финансовия - над 1700 лева.

Прочети още от в. "Монитор"

""Дондуков" разпънат между Изтока и Запада", пише в. "Стандарт"

На два съвсем различни фронта се озоваха вчера първите ни държавни мъже. Премиерът Бойко Борисов обясняваше в Прищина колко важно е да се потушат тлеещите огнища в региона, за да може и Западните Балкани да поемат към ЕС.

Защото в противен случай клишето за бурето с барут отново може да се окаже вярно. В същото време президентът Румен Радев на висок глас възропта срещу позицията на кабинета за ударите по Сирия. И сподели, че се стяга за визита в Москва. Отделно бяха тежките упреци на държавния глава за ситуацията в държавата, където всичко се вършело на тъмно. И ако споровете на вътрешния тепих от двете страни на "Дондуков" станаха нещо обичайно, за първи път лъсна драстично разминаване във виждането за външната политика на Борисов и Радев.

Прочети още от в. "Стандарт"