Европейският съюз е разделен и е вероятно да остане такъв и през 2016 година. Освен това не се очаква намаляване на геополитическите напрежения и терористичните заплахи. Потокът от имигранти ще продължи да поражда политически и социални предизвикателства. 2016 може обаче да бъде и годината, в която слабата икономика на Европа претърпи обрат.

Ето пет неща, които ще вълнуват Стария континент през идните 12 месеца, представени от CNN:

  1. Мигрантска криза

Европа се изправя пред най-лошата бежанска криза след Втората световна война. По оценки на ООН един милион души са прекосили Средиземно море, за да избегнат война, бедност и преследвания в родните си държави през миналата година.

С влошаването на сигурността в Близкия Изток е малко вероятно напливът да отслабне през 2016 година. Европа е силно разделена от ситуацията, като някои държави отказват да поемат своя дял за подслоняване на хората, търсещи убежище.

  1. Brexit

Терминът е съставен от думите “Britain” (Великобритания) и “Exit” (изход) и означава възможното или хипотетично излизане на Острова от Европейския съюз.

Тази година ще бъде доминирана от дебати относно бъдещето на кралството в съюза.

Страната е дълбоко разединена по въпроса. Премиерът Дейвид Камерън обяви, че е готов да води кампания в подкрепа на продължаване на членството, при условие че ЕС е готов да се промени. Той ще прекара голяма част от годината в опити да преговаря относно реформите.

Национален вот ще се състои до 2017 г., като тази тема ще бъде поставена на референдум за първи път от 40 години.

  1. Терористични заплахи

2016 г. започна със серия терористични заплахи в Европа. Тържествата по случай Нова година бяха отменени в сърцето на континента Брюксел, след като властите разкриха планове за самоубийствени атентати. В Париж нямаше заря и фойерверки след терористичните атаки през ноември, които убиха 130 души. Няколко гари в Германия бяха затворени заради сигнали за терористични атаки.

Вероятно страхът от тероризъм и засилените мерки за сигурност ще продължат на Стария континент през 2016 година, тъй като повечето държави увеличават разходите си за отбрана и сигурност.

  1. Напрежение с Русия

Изолацията на Русия от света става все по-голяма. Взаимоотношенията на страната с Европа са в най-лошия си етап след края на Студената война. Русия загуби и последния си съюзник на континента, след като Турция свали руски военен самолет близо до границата със Сирия. Руската икономика изпитва затруднения, а ситуацията в Украйна се намира в застой.

  1. Икономическо съживяване

Въпреки всички трудности Европа може най-накрая да е свидетел на икономическо възстановяване през 2016 година. Старият континент пострада от нисък растеж и дефлация. Европейските лидери се надяват тази година да бележи началото на промяна.

Стойността на еврото падна драматично спрямо долара, превръщайки Европа в по-атрактивно място за инвеститори и туристи. Европейската централна банка ускори програмата си за стимули, а опасенията Гърция да излезе от еврозоната отминаха – поне засега.