Във финансово отношение 2022 година определено беше лоша за повечето държави. Инфлацията от 10% на годишна база намали доходите на домакинствата. Световните фондови пазари се сринаха с 15%. Инвестициите намаляха. И все пак, някои държави са се справили доста добре с икономическите предизвикателства, пише The Economist.

Изданието събира данни по пет икономически и финансови показателя - БВП, инфлация, ширина на инфлацията, представяне на фондовия пазар и държавен дълг, на 34 предимно богати държави. Всяка икономика е класирана, според това колко добре се е справила по всяка мярка, образувайки общ резултат. Таблицата по-долу показва класирането и включва някои неочаквани резултати.

За първи път от известно време "икономическото парти" се случва в Средиземно море. На първо място в списъка е Гърция. Други страни, които достигнаха икономическите дълбини в началото на 2010 година, като Португалия и Испания, също имат висок резултат.

Те не са единствените приятни изненади. Въпреки политическия хаос, Израел също се справи добре. Междувременно, въпреки политическата стабилност, Германия не се представя никак добре. Две балтийски страни, Естония и Латвия, които спечелиха похвали през 2010 г. за бързите си реформи, са на дъното на класацията.

Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

Страните в света с най-висока инфлация – къде стои Европа

При първите 4 държави, годишната инфлация за септември е трицифрена

БВП, обикновено най-добрата мярка за икономическо здраве, е първият показател. Норвегия (подпомогната от високите цени на петрола) и Турция се справят по-добре от останалите.

Последиците от пандемията също оказват влияние. Благодарение на суперстрогите локдауни срива на туризма, преди година голяма част от Южна Европа беше в тежко положение.. Но туристическите посещения на Балеарските острови наскоро надминаха нивото си отпреди пандемията. Остров Ибиса например, е толкова пълен, че е трудно да резервирате такси или да си намерите място в полуприличен ресторант.

Ирландия вероятно е имала силна година, макар и не толкова, колкото предполагат числата на нейния БВП. Дейностите на големите мултинационални компании, регистрирани там за данъчни цели, изкривяват цифрите. За разлика от това, данните за БВП на САЩ са подвеждащо слаби: статистиците се борят да обяснят въздействието на огромните пакети от стимули, които бяха отпуснати от администрацията на Байдън.

Инфлацията

Втората мярка е промяната в нивото на цените от края на 2021 г. Далеч от вниманието на света, някои страни имат доста ниска инфлация. В Швейцария потребителските цени са се повишили само с 3%.

Централната банка, подпомогната от силната валута, реагира бързо на покачването на цените по-рано тази година.

Страни, които имат не-руски източници на енергия - като Испания, която получава газ от Алжир, също са се справили по-добре от средното. Онези, които разчитат на Владимир Путин, са пострадали. В Латвия средните потребителски цени са се повишили с 20% тази година.

Фондов пазар

Чувството на хората за икономическо благополучие не идва само от цените в магазините. Те разглеждат и стойността на своите пенсионни фондове и акции. В някои страни годината беше ужасна за този вид инвестиции.

Цените на акциите както в Германия, така и в Южна Корея са намалели с близо 20% тази година, което е двойно повече от спада в Америка. Шведските акции се търгуват още по-зле.

И все пак има победител. Норвежкият фондов пазар върви нагоре. Ситуацията е подобна и във Великобритания, в която пък има много скучни, работнически компании, които са склонни да бъдат възнаграждавани, когато икономическите времена станат трудни.

Държавен дълг

Последната мярка се отнася до промяната в нетния държавен дълг като дял от БВП. В краткосрочен план правителствата могат да прикрият икономическите пукнатини, като увеличат разходите или намалят данъците.

Но това може да създаде повече дълг и  необходимост от завъртане на фискалните винтове в бъдеще. Някои правителства харчат щедро, за да се справят със свиването на разходите за живот. Германия е отделила средства на стойност 7% от БВП за подпомагане на енергийните разходи, което означава, че съотношението дълг към БВП се е повишило.

Ще се запази ли разликата между победители и губещи и догодина?

Не след дълго икономическият растеж на Южна Европа, повлиян от бързо застаряващото население и високите дългове, със сигурност ще падне до по-ниски нива.

Има признаци, че в страни като САЩ и Великобритания високата инфлация може да намалее, което ще им помогне да се изкачат в класацията.

По други измерения разликите може да се увеличат, особено когато става въпрос за онези страни, които разчитат на Русия за своите енергийни доставки.

Инвестициите на Турция във възобновяема енергия могат да спрат хроничната инфлация

Инвестициите на Турция в най-бързо развиващия се енергиен пазар могат да спрат хроничната инфлация

Това показват данните от ново проучване