Капацитетът на вятърната електроенергия в Щатите е нараснал с 8% през миналата година, достигайки до 96,5 гигавата, показват последните данни на American Wind Energy Association (AWEA). Според данните вятърните централи захранват с ток над 30 милиона домакинства в САЩ, като се очаква капцитетът им да продължи да расте с бързи темпове.

Любопитно е да се отбележи, че именно петролният хъб на Северна Америка - Тексас, е отговорен в най-голяма степен за увеличението на капацитета, генериран от вятърните централи.

25% от капацитета на страната е разположен на територията на щата и се равнява на близо 25 гигавата. Тексас води и по отношение на създадените работни места и инвестициите в сектора на вятърната енергия, пише специализираният сайт OilPrices.

"Тексас продължава да водят в страната, с помощта на упорита работа и находчивост, в овладяването на този американски възобновяем енергиен ресурс", посочва ръководителят на AWEA Том Киернън.

Междувременно цената на добивания в Тексас петрол достигна нов рекорд през последните месеци. Според данни от февруари на Texas Independent Producers Royalty Owners Association добивът е достигнал ниво, каквото не е виждано от 1973 година.

За 2018 година той се изчислява на 1,54 милиарда барела суров петрол при такова от 1,28 милиарда барела през 1973 година.