Отворената през миналата година нова сграда на Съвета на ЕС в Брюксел се оказа с дефекти в канализацията, които причиниха затварянето й за две седмици. Обгазяване в "Европа" предизвика евакуация на работещите в нея и засегна около 20 човека през миналия месец.

В съобщение от Съвета на ЕС, цитирано първо от Club Z, се посочва, че тя ще започне да работи отново, като помещенията към кухните ще останат затворени.

Стъкленото здание, чието изграждане започна преди десетилетие, като в него бяха инвестирани 320 милиона евро, се оказало с дефектна канализационна система и проблеми при строителството.

Те причинили връщането обратно в помещенията на газовете от почистващи препарати след изтичането им в канализацията. Кухнята ще продължи да бъде затворена обаче, тъй като пропуските все още не са отстранени.

"Сграда "Европа" ще бъде отворена на 7 ноември във вторник. Персоналът в офис сградата ще се върне, а заседателните зали ще могат да се ползват нормално. Кухните ще останат затворени", се казва в официалното съобщение.

"Проверката разкри редица дефекти в централната канализационна система в кухнята", се посочва още в него и се допълва, че тя е отделна от останалите системи в сградата и заради това няма опасност за работещите в останалите помещения.

Европейските лидери одобриха изграждането на сграда "Европа" през 2004 година, като инвестицията по тогавашен курс е била изчислена на 240 милиона евро или около 321 милиона евро днес. Тя разполага с 3 конферентни зали, 10 зали за срещи и 250 офиса.