По-рано тази седмица Европейският съюз се похвали с постигането на ключов крайъгълен камък - пълната имунизация на 70% от възрастното население. Но в най-бедната държава на съюза делът е далеч по-малък, пише Bloomberg.

Данните от България изглеждат екстремни и в същото време подчертават разделението между Изтока и Западна, което се влошава през последните месеци. В България са ваксинирани едва 20% от възрастните. В Румъния техният дял е 32%. Германия, Франция, Нидерландия, Испания и Ирландия бележат над 70% ваксинирани.

Разликата се дължи отчасти на по-агресивните - и в някои случаи спорни - кампании в западните държави, особено във Франция. Но тя отразява и усещането за корупция и дълбокото недоверие към властите в източните държави, както и притеснения относно безопасността на ваксините. Около 23% от българите не искат да се ваксинират, при средно 9% за ЕС, според проучване на Евробарометър от юни.

Ако ниското ниво на ваксинирани в Румъния и България доведе до нов ръст на заразените, това ще има икономически последствия, ще напълни и затрудни дейността на болниците, ще създаде щети за бизнеса и ще подкопае възможността на двете страни да привлекат туристи.

В България през последните 14 дни има около 190 заразени на 100 хил., малко под средното за ЕС. Но смъртността е над 30 за 100 хил., по данни на ECDC - повече от три пъти средното за ЕС.

В четвъртък България анонсира нови ограничения за барове и ресторанти в опит да ограничи разпространението на вируса, но премиерът Стефан Янев отхвърли идеята за задължителна имунизация.

"Високият брой починали от коронавируса е притеснителен. Това е другата страна на монетата на проблемите с ваксинацията. Последното място по ваксинация ни поставя на първо по смъртност. Това е логическата връзка", каза и здравният министър Стойчо Кацаров.