Преди малко повече от седмица стана ясно, че неработещото летище в Щръклево край Русе може да има нов собственик в лицето на малайзийската компания Eonmetall Group. И въпреки скептичните коментари относно липсващите компетенции на дружеството в управляването на аерогари, местната власт в крайдунавския град вече направи първата крачка към споразумение.

В началото на тази седмица общинският съвет в Русе е дал предварително съгласие общината да продаде летището без търг или конкурс на регистрираната у нас фирма "Еонметалл България" ООД, в която малайзийската група има участие.

Според бившия кмет на Русе Елеонора Николова обаче има много въпросителни около готвената продажба, а едната от тях е капиталът на българската компания.

"Става въпрос за структурата на капитала, за размера на капитала, защото ние говорим за едно дружество - българско, създадено на територията на Република България с пренебрежително малък капитал, дори не е дъщерно", коментира тя пред БНР.

Пред медията представител на българската компания - Антон Стайков, от своя страна е обяснил, че аерогарата ще бъде използвана като авиационен център за обучение на специалисти.

Компания от Малайзия иска да съживи полетите до Русе

Компания от Малайзия иска да съживи полетите до Русе

Планът бе одобрен от Общинския съвет, макар и с недоверие

"Де факто летището ще бъде използвано за нуждите на авиационен център, който е създаден за обучение на пилоти, наземен персонал, механици и техници. Във времето ще се опитаме да направим всичко възможно да стане едно модерно летище", обяснява той и допълва:

"Разбира се, не е лек процес предвид това, че летище Отопени е само на 70 километра от нас. Трудно можем да се конкурираме с Бургас, с Пловдив, Варна, но се надявам да успеем и ще направим всичко възможно летището ни след 21 години да се възроди.".

В началото на миналата седмица общинския съвет в крайдунавския град даде принципно съгласие за проекта на основаната в Малайзия Eonmetall Group. Тогава стана ясно, че компанията има намерение да кандидатства за инвеститорски сертификат клас "А" от Министерство на икономиката.

С излизането на тази информация беше посочено, че идеята на дружеството е да възстанови дейността на летището с редовни граждански и карго полети, като освен това поставя и амбициозната цел за изграждането на най-големия логистичен център в страната. По-рано в русенските медии се цитира прогноза на компанията, че стойността на проекта може да достигне 2 милиарда лева.

Eonmetall Group е базирана в Малайзия инвестиционна холдингова компания. Основната дейност на дружеството е свързана с производство на металообработващи машини и оборудване от стоманени изделия.

Българското дружество "Еонметалл България" ООД, което е регистрирано през 2019 година, не е собственост на малайзийското, а на физически лица. Дружеството е с общ капитал в размер на 2 000 лева, като него управител е Антон Иванов Стайков с дял от 664 лева. Съдружници са Гох Ченг Хуат, Тан Киан Чуан, Надер Бадри Шахин и Азиз Мохамед Абделазим с дял от по 334 лева. Като предмет на българското дружество е посочено, че то се занимава с изграждане големи инфраструктурни проекти като магистрали, мостове, жп линии, пристанища и летища.