Около 100 танка на месец губят руснаците във войната с Украйна. Това казват анализатори, които проучват социалните медии, за да идентифицират унищожените превозни средства, цитирани от Forbes. В същото време руската индустрия произвежда не повече от 50 нови танка на месец.

За да компенсират липсата на танкове, руснаците изваждат стари танкове, които са на съхранение от дълго време, ремонтират ги, надграждат ги в някои случаи ги изпращат на фронта заедно с нови танкове. (Съхранените резерви се виждат в търговски сателитни изображения, което прави възможно преброяването им).

Възстановените танкове включват Т-55 от 50-те години на миналия век, Т-62 от 60-те години на миналия век и модели от Т-72 и Т-80 от по-скорошни десетилетия. Според анализаторите е странно, че не се използват най-старите Т-72 - оригиналните модели Т-72 Урал и Т-72А от началото на 70-те години.

От началото на войната на Русия срещу Украйна, запасите от Т-55 са намалели с 31%, Т-62 са намалели с 37%, а Т-80В са намалели с внушителните 79%. Но само 9% от Т-72 са напуснали складовете.

Колко военни хеликоптера планира да произведе Русия до 2030 година

Колко военни хеликоптера планира да произведе Русия до 2030 година

Голяма част от тях са едни от най-разпространените в света Ми-8

Руснаците "не са използвали много танкове танкове от Т-72А/Урал", отбелязва анализаторът Highmarsed, който пише на страницата си в X, че проследява това, което е останало от съветското наследство в руските складови бази.

Според него: "С достатъчно пари, време и резервни части вероятно е възможно да се обнови всеки танк".

Това обаче би отнело много време и е скъпо. Защо Кремъл ще харчи пари за възстановяване на 70-годишни Т-55 и 60-годишни Т-62, но не и 50-годишни Т-72?

Отговорът най-вероятно е, че Т-55 и Т-62 се нуждаят от зареждане на ръка от четиричленния си екипаж, докато T-72 имат автоматични зареждащи устройства, които заместват четвъртия член на екипажа.

Автоматично зареждащите устройства са сложни и могат да бъдат трудни за поддръжка и затова армии от НАТО никога не са ги използвали в собствените си танкове.

От оценка от 1982 г. на Централното разузнавателно управление на САЩ се хвали автоматичното зареждане на T-72 за неговата скорост, но се отбеляза неговата сложност.

Според анализатора Ричард Верекер най-старите Т-72 представляват 10% от загубите на руските Т-72. Това може да се очаква, като се има предвид колко малко от старите танкове се използват на първа линия.