През третото тримесечие на годината ще има последващо намаление на цената на природния газ у нас, каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред членовете на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на КЕВР.

Иванов аргументира прогнозата си с ценовия тренд на международните пазари за деветмесечния период, който предшества периода за определяне на цените на природния газ за тримесечието.

Формулата за определяне на цената на газа, която включва  деветмесечен период назад,  е причина рязката промяна на международните цени да не може веднага да се отрази в същия размер върху цената в страната, коментира председателят на КЕВР.

Той посочи, че в рамките на последните две години цената на природния газ за България е намаляла около два пъти - от 610 лева за 1000 куб. м. в първото тримесечие на 2014 г. до не повече от 321 лева за следващото тримесечие на 2016 г.

Председателят на регулатора припомни, че вчера "Булгаргаз" представи предварителната си прогноза - за поевтиняване на природния газ през второто тримесечие на 2016 т. с 20,64 на сто, спрямо действащата цена през първото тримесечие на годината.

Окончателната прогноза, въз основа на която КЕВР ще вземе решение за цената на природния газ за периода април-юни трябва да бъде представена в регулатора на 10 март.

„Считам, че тогава прогнозата на "Булгаргаз" ще бъде дори за повече от 20 процента, поне с няколко процента по-голяма”, коментира Иван Иванов, цитиран от БТА.