"В подслушванията цари пълен произвол и беззаконие" е водещo заглавиe на в. "Сега"

След изнесените скандални данни в парламента главният прокурор заключи, че Апокалипсисът не е настъпил

Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) вече не може да гарантира на гражданите, че не са незаконно подслушвани. Прокуратурата не е разследвала стотици нарушения със СРС, Висшият съдебен съвет също нехае. Службите дават невярна информация на контролния орган. Съдии са издавали безобразни съдебни актове. Унищожават се секретни материали масово, а ДАНС не реагира. Тези данни за тотално беззаконие бяха изнесени от шефа на бюрото Бойко Рашков от парламентарната трибуна в годишния му доклад за СРС. Това може и да му струва поста.

Прочети още от статията на в. "Сега"

"Язаки" отвори трети завод в България", четем на първа страница в. "Капитал Daily"

Общо 1000 души се очаква да работят до края на годината в новия завод на "Язаки България" в Димитровград, който вече работи. Това е третото и най-голямо предприятие в страната на японския производител на автомобилни кабелни системи Yazaki. Инвестицията в него е 50 млн. евро, а основният клиент на продукцията е Mercedes-Benz.

Досега в новото производство са наети 800 работници и служители, като плановете са броят им да продължи да расте. Колко бързо ще стане това ще зависи от поръчките от автомобилните производители, за които работи компанията.

Прочети още от в " Капитал Daily"

"Има ли топки държавата да спука балона "частни болници"?" е заглавиe от в. "24 часа"

Или как заради мега кражби през 2016 г. имаме смъртност 15% с 3,2 млрд. бюджет за здраве, а през 1964 - 7,9% смърт с 350 млн. пари за болни

Днес в България има толкова много болници, че ако човек тръгне да ги обиколи всичките, ще му трябва точно една година, ако ползва само 20 почивни дни. И това без всевъзможни консултативни, медицински, дентални центрове, които са 6 пъти повече и надхвърлят 2000.

За съжаление обаче това изобилие не дава никакви гаранции за качество, а един малък паралел с не толкова далечното минало, направо ни шокира. През 1964 година населението на България е общо взето колкото и днес след демографската криза.

Прочети ще от в. "24 часа"

"20 хил. коли се движат със сбъркани документи" извежда на първа страница в. "Монитор"

Най-често в талоните им били записани грешни данни за горивото

Близо 20 хил. автомобила у нас се движат със сбъркани при регистрацията документи. Най-често това са грешни данни за вида на използваното гориво. Ако автомобилът например е бензинов, в талона му е записан дизелов мотор, показа проверка на "Монитор". Грешките са основно технически, допуснати при въвеждането от служителите на "Пътна полиция" през годините. Много хора обаче дори и не разбират за това, докато не бъдат подложени на по-щателна проверка на пътя.

У нас процедурата е ясно разписана - при установяване на нередности по регистрацията автомобилът се откарва в най-близкото районно управление, където се запечатва.

Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Сменят печки на въглища с екогориво с европари", четем във в. "Стандарт"

Кметовете на българските градове с най-мръсен въздух ще получат европейски средства, за да подменят в някои квартали печките на дърва и въглища с по-екологично отопление. Тази мярка срещу замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ) е залегнала в оперативна програма "Околна среда", в оста за подобряване на качеството на въздуха. Припомняме, че заради мръсния въздух в страната Европейската комисия предприе наказателна процедура срещу България.

За инвестиционните мерки по направлението са предвидени 111 млн. лева, заяви за Investor.bg ръководителят на Управляващия орган на програмата Цонка Дрянкова. За да бъдат парите от ЕС достъпни за общините, екомонистерството ще изчака да приключи работата на Световната банка по националната програма за качеството на атмосферния въздух. Договорът с консултанта беше подписан през септември 2016 г.

Прочети още от в. "Стандарт"

"Министерският съвет разреши продажбата на Гара Пионер в София", пише в. "Капитал"

Процедурата се задейства след 15 години говорене по темата, но все още не е ясно дали и какво ще може да се строи там

Правителството разреши на Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) да продаде на търг с тайно наддаване бившата Гара Пионер в столицата. Теренът с площ от 20 декара се намира в район "Изгрев" и не се използва от десетки години. Според мотивите на Министерския съвет продажбата трябва да донесе на държавната жп компания допълнителни приходи. 

Имотът се намира на територията на Борисовата градина, която се развива без план от години. Столичната община поръча нов подробен устройствен план (ПУП) през 2015 г., но до момента той не е приет. Според първоначалната концепция на изпълнителя "Ковачев архитекти" на мястото на Гара Пионер трябваше да се появи паркинг с 200 места.

Прочети още от в " Капитал"

"Обречени да печелят обществени поръчки", пише в. "Сега"

10% от изпълнителите взимат 71% от доставките, чиято стойност е 85% от сумата на всички подписани договори за 8 години. Защо?

Не е необходимо да си оракул или да имаш кристално кълбо, за да отгатнеш кой ще спечели следващите "магистрални" търгове или поредната обществена поръчка на министерство за осигуряване на самолетни билети за командировани чиновници. Като се знае кои са победителите в състезанията в предишните години, с голяма доза вероятност може да се прогнозира кои фирми ще се класират и в бъдеще. Това твърдят анализатори от Института за пазарна икономика. Те са създали "оракул" за обществените поръчки - модел за прогнозиране, който стъпва на наличните данни за проведените процедури от 2007 година насам. ИПИ са направили и портала "Отворени обществени поръчки" -http://www.oop.ime.bg, с търсачка, с чиято помощ всеки може да прави свои "разследвания".

Прочети още от в. "Сега"

"Спират социалните помощи при 3 отказа за работа" пише в. "Монитор"

Експерти ще предлагат заетост според квалификацията

Социалните помощи на безработните, които откажат предлаганата им от бюрото по труда работа, ще бъдат спирани. "Затягаме режима за хората, които отказват да работят. Ангажиментът на нашето правителство е всички хора да работят", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Експертите все още умуват при колко отхвърлени предложения от бюрото по труда безработните ще останат без помощи. "Най-вероятно ще е при 3 отказа, за да не притискаме безработните да приемат предложение само за да не останат без помощи ", обясниха от ведомството.

Прочети още от в. "Монитор"

"Европа ще продължи да нагъва дюнери", пише в. "Стандарт"

Европейският съюз няма да забрани използването на замразено месо за приготвянето на дюнери, както обявиха наскоро някои медии. Напротив, няма да се допусне използването на вредни добавки в замразеното месо. Сериозни опасения относно въздействието върху здравето на фосфатите, използвани като хранителни добавки, бяха изразени от членовете на комисията на Европейския парламент по обществено здраве и безопасност на храните, съобщиха от институцията. Те се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да позволи използването на фосфорна киселина, ди- и трифосфати и полифосфати (E 338-452) в замразеното месо (включително и за дюнери), независимо дали то е овнешко, агнешко, телешко, говеждо или птиче.

Прочети още от в. "Стандарт"