От 15 до 22 юли топлинната вълна над САЩ, простираща се от Средния Запад до Атлантическия бряг, донесе изключително високи температури и влажност над регионите. Това доведе до повишено потребление на електроенергия сред домакинствата, главно за захранване на климатици, обезвлажнители, вентилатори и друга охлаждаща техника.

Според данни на Администрацията за енергийна информация на САЩ (EIA) на 19 юли, петък, почасовото потребление на електроенергия в континенталните щати е достигнало най-високите си стойности от 704 гигавата. За сравнение, потреблението на електроенергия в САЩ не е било толкова високо от 20 юли 2017 година, преди точно 2 години, когато търсенето на електроенергия в "долните 48" е достигнало до 718 гигавата, информират от енергийната администрация на САЩ в съобщение.

Снимка 436884

Източник: EIA

Търсенето е било сравнително високо през всеки ден от топлинната вълна. Обикновено през лятото търсенето е най-силно по обед или в късния следобед, а най-ниско - в средата на нощта. В типичната лятна нощ потреблението обикновено е по-ниско от 400 гигавата, а по време на топлинната вълна то е достигало до 430 - 450 гигавата. Това е наложило по време на периода да работят повечето от инсталациите за производство на енергия.

Търсенето на електроенергия е спаднало с края на високите температури около 23 юли, вторник. В този ден търсенето на електроенергия се е намалило до 589 гигавата, което е съвместимо с почасовите пикови стойности на типичния летен ден в САЩ.

В рамките на 2019 година ежедневното търсене на електроенергия в континенталните щати е било най-силно именно на 19 юли, достигайки максимум от над 14 000 гигаватчаса.

Снимка 436883

Източник: EIA