Цените на захарта в последно време бележат непрестанни скокове. След последното увеличение достигнаха най-високото си ниво от над десетилетие. Причините - нарастващите притеснения относно ограничените глобални доставки.

Фючърсите на бялата захар скочиха с 4,3%, достигайки най-високото си ниво от 2011 г. насам. Цените скочиха най-вече заради перспективите за ограничен износ от ключовия износител Индия и слабите доставки от други страни, като Пакистан и Тайланд.

Индия е вторият по големина износител на захар в света. В началото на януари страната обяви, че може намали квотата за износ на захарните заводи от 11,2 милиона за 2021- 2022 г. до 9 милиона тона.

Има и опасения, че скорошното поскъпване на петрола може да накара бразилските и индийските мелници да насочат повече тръстика към производството на етанол. Производителите в тези страни могат да решат дали да произвеждат повече захар или биогориво, в зависимост от това кое е по-привлекателно за тях като печалба.

Индия намалява драстично износа на захар

Производител №2 на захар в света намалява драстично износа

Намаляването може да повлияе на глобалните доставки

Износът на захар от Индия не беше регулиран, но миналата година страната наложи ограничения, за да осигури достатъчно местно предлагане. Правителството коментира, че ще удължи ограниченията до октомври следващата година. Те обаче няма да важат за захарта, изнасяна за ЕС и САЩ при определени квоти.

По-високите цени на захарта увеличават разходите за производство на продукти като сладкарски изделия на фона на вече високата инфлация. Голяма реколта в Бразилия за този сезон може би ще бъде шанс за облекчаване на напрежението на пазара. Но реколтата все още не е факт.

По отношение на другите суровини има повишение при кафето арабика и памука.