Министерство на здравеопазването прекрати обществена поръчка за закупуване на медицински хеликоптери, с каквито страната ни трябваше да се сдобие до края на следващата година. Решението за прекратяване е от 23 ноември и е подписано от здравния зам.-министър Тома Томов, става ясно от Регистъра за електронни обществени поръчки.

В системата поръчката все още фигурира като активна въпреки каченото решение за прекратяването й.

Причината за прекратяването е офертата на единствения участник - италианската компания Leonardo S.p.A., която надвишава максималния финансов ресурс, предвиден от ресорното ведомство.

България e единствената държава в ЕС без спасителни хеликоптери. Как може да се промени това?

България e единствената държава в ЕС без спасителни хеликоптери. Как може да се промени това?

Родна фирма вече е проучила пазара, за това каква система е най-подходяща за нашата реалност

Към момента не е ясно кога МЗ ще обяви нова поръчка за т.нар. въздушни линейки. Стартирането и финализирането на процедурата ще отнеме време и най-вероятно България няма да разполага с хеликоптер до края на 2023 година, както бе заложено по график.

Закупуването на медицинските хеликоптери е част от проекта за изграждане на въздушна спешна помощ HEMS, който бе включен в Плана за възстановяване и устойчивост. България е единствената държава в ЕС без медицински  аеротранспорт.

Търгът стартира през юли тази година. Здравното ведомство трябваше да закупи 6 броя хеликоптери, както и оборудване и апаратура. Общата прогнозна стойност бе в размер на над 135.5 милиона лева без ДДС.

По график първият хеликоптер трябваше да пристигне в България този декември, а останалите пет - разсрочено през шест месеца до края на април 2026 година. В търга имаше опция и за закупуването на още два допълнителни хеликоптера.