В Румъния вече ще може да се работи от вкъщи и то напълно законно. Сенатът на северната ни съседка одобри законопроекта за дистанционна работа, който ще позволи на служителите да работят от дома си, съобщават румънски медии.

Според румънския закон дистанционната работа е работа от разстояние с помощта на информационни технологии. Предвид гъвкавия характер на този вид работа, служителите на пълно работно време, работещи от разстояние, имат право да извършват извънреден труд.

Целта на законопроекта е да регулира отношенията между работодатели и служители, които работят от дома си. Този тип договореност е изгоден както за служителите, така и за работодателите.

Работодателите ще намалят разходите за отдаване под наем на помещения, комунални услуги, разход на гориво и автомобилен парк. Служителите ще спестят време и пари, като работят от дома.

Дистанционната работа "много ценна в много развитите страни и най-вече в Япония", каза министърът на труда Лия Олгута Василеску.

Европейският съюз също подкрепя този начин на работа. През 2002 г. между социалните партньори в Брюксел бе сключено Европейско рамково споразумение за работа от разстояние.