Властите във Венецуела завзеха фабрика, собственост на американската компания за зърнени закуски Kellogg, предава BBC. Компанията вече бе обявила, че напуска страната заради влошаващата се икономическа ситуация.

Президентът Николас Мадуро, който обвинява САЩ във водене на икономическа война срещу правителството му, нарече затварянето "абсолютно противоконституционно и незаконно". Той посочи още, че фабриката е била "дадена" на работниците и ще продължи да произвежда продукта.

Информацията идва дни преди президентските избори, които ще се проведат в неделя. "Започнахме съдебна процедура срещу бизнес лидерите на Kellogg, тъй като напускането им е противоконституционно", заяви още Мадуро.

Закъсалата икономика на Венецуела бе ударена от намалените приходи от петрол и срива на валутата ѝ. Венецуелците преживяват една от най-високите инфлации в света.

Kellogg е само поредната международна компания, която приключва дейността си във Венецуела заради стриктния валутен контрол, липсата на суровини и чудовищната инфлация.

В официално съобщение тя казва, че се надява в бъдеще да се върне във Венецуела и предупреди срещу продажбата на брандовете ѝ без разрешение.

През 2016 година властите завзеха и завод, принадлежащ на щатския производител на продукти за лична хигиена Kimberly-Clark. Компанията поиска започването на арбитраж в Световната банка срещу Каракас.