Alibaba Group Holding заяви, че ще реорганизира бизнеса си с електронна търговия и ще замени финансовия си директор. Това става на фона на ожесточена конкуренция, забавящо се развитие на икономиката и затегнато регулиране, съобщи Ройтерс от Шанхай.

Компанията ще създаде две нови подразделения за онлайн търговия - международно и местно. Международното подразделение за електронна търговия ще включва AliExpress, който е ориентиран към Европа и Южна Америка, както и Lazada и Alibaba.com, които са по-фокусирани върху продажбите на клиенти в чужбина. Второто направление ще бъде оглавено от Цзян Фан, който преди това отговаряше за основните платформи за търговия на дребно на компанията в Китай.

Глобализацията "ще помогне на Alibaba да спечели нови обеми при външната търговия и да търси нов потенциал за растеж, докато Китай затяга регулациите", каза Дани Ло от Guotai Junan.

Китайското подразделение ще включва двете основни платформи за търговия на Alibaba, Tmall и Taobao. То ще бъде ръководено от Труди Дай, която преди това отговаряше за няколко платформи на Alibaba.

Компанията също така обяви, че заместник-финансовият директор Тоби Сю от април ще замени Маги Ву на поста финансов директор.

Нови проблеми за Alibaba: компанията губи пазарен дял заради промени в потребителските нагласи

Нови проблеми за Alibaba: компанията губи пазарен дял заради промени в потребителските нагласи

Онлайн търговецът има все по-голяма конкуренция

Котировките на акциите на Alibaba на борсата в Хонконг се понижиха с 5,6% днес, след спада на акциите на САЩ в петък, и на фона на опасенията за по-строг регулаторен контрол в Китай.