Базираната в Лондон финтех компания SumUp, която развива бизнес и у нас, придоби полската платформата за многоканална електронна търговия Shoplo. 

SumUp е водеща компания за мобилни плащания в Европа, базирана в Лондон. Преди 6 години създава уникално устройство, което с помощта на смартфон или таблет, позволява на търговците на дребно да приемат картови плащания навсякъде. Компанията има офиси в Лондон, Берлин, Амстердам Сао Пауло, а от скоро и в София.

От компаниите не разкриват условията на сделката. От SumUp посочват, че придобиването ще позволи разширяване на продуктовия им пакет и ще даде на клиентите им достъп до различни онлайн пазари, като Facebook, eBay и Etsy. Освен това технологията на Shoplo ще им помогне да създават по-добре изглеждащи онлайн витрини.

"Придобиването на компания Shoplo, базирана във Варшава, която има 30 служители, ще предостави на SumUp технологията и експертния опит за разширяване в областта на електронната търговия, позволявайки на клиентите ни лесно да създават свои собствени онлайн магазини и да продават на множество платформи за електронна търговия само с няколко кликвания", казват от британското дружество.

"От магазина до онлайн касата, SumUp търси да бъде първата точка за контакт за търговци в световен мащаб. Всяко решение, което вземаме, за да разширим продуктовата гама, се взема с внимание и обратна връзка от нашите 1 милион потребители по целия свят", добавя в изявление Марк-Александър Христос, съосновател на SumUp.

SumUp е финтех компания, която дава възможност на малките предприятия да извършват плащания с карти чрез разработени от нея устройства и онлайн. Пълният пакет от продукти на компанията днес включва приемане на плащания в движение или онлайн, управление на бизнеса на мястото на продажба, фактуриране и счетоводство, плащания от трети страни и други услуги.

Засега компанията е частна, но се твърди, че е постигнала статут на еднорог. В тази категория влизат старт-ъпи с пазарна оценка от 1 милиард долара или повече. От SumUp посочват, че годишният им приход надхвърля 200 милиона долара.

Наскоро базираната в Лондон фирма направи още едно придобиване. Тя купи датската компания Debitoor, чиято разработка е софтуерна платформа за фактуриране, първоначално създадена за фрийлансъри и малки и средни предприятия. Предстои тя да бъде интегрирана в платформата на SumUp.

В края на 2017 година компанията навлезе и на българския пазар. В офиса ѝ в София работят 65 души.