Главният изпълнителен директор на TikTok Кевин Майер напуска поста само месеци след като застана начело на приложението, предава CNBC. Решението идва на фона на натиска от страна на Вашингтон за продажба на американския бизнес на китайската компания.

Майер е съобщил за решението си на служителите с вътрешно писмо. Ванера Папас, досега генерален мениджър, ще заеме поста.

Майер се присъедини към TikTok като главен изпълнителен директор през май, напускайки високопоставена позиция в The Walt Disney Co. В продължение на над десетилетие той помагаше на най-голямата компания за забавления в света за стратегията и разширяването на своите предложения. Майер имаше роля и в придобиването на Pixar, Marvel, Lucasfilm и част от активите на Twenty-First Century Fox за $71 млрд. през март.

Очакваше се назначението му да помогне за изглаждане на отношенията между ByteDance, собственик на TikTok, и Вашингтон.

Ролята му обаче е под въпрос от седмици насам. Нает да управлява световните операции на социалната мрежа, Майер бе вкаран в ситуация, в която трябва да раздели бизнеса си заради натиска от администрацията на Тръмп. "Работим бързо, за да намерим решения на проблемите, пред които сме изправени, особено в САЩ и Индия", казва основателят на ByteDance Zhang Yiming в отделно писмо до служителите.

Дело

Майер напуска само дни, след като TikTok поиска от съдия в САЩ да спре забраната, издадена от Вашингтон. Според компанията решението на президента е направено "по политически причини" и е противоконституционно. Над 14 август Тръмп нареди на ByteDance да продаде активите си в САЩ - и дори заяви, че страната трябва да получи комисионна от сделката.

Сделката

Когато преговорите за сделка с Microsoft започнаха, американският гигант не е имал желание за голямо придобиване, пише The New York Times. Вместо това Microsoft е поискала миноритарен дял в популярното приложение, което да накара TikTok да загърби Google и да използва облачните услуги на Microsoft.

На 3 август обаче Тръмп заяви, че предпочита компанията да придобие целия бизнес в САЩ. "Смятам, че придобиването на 30% е сложно", заяви той.В момента има и други кандидати за TikTok, включително Oracle. Netflix и Twitter също са изразили интерес, но остава неясно дали имат готовност на такава крачка.

Тихата война на Марк Зукърбърг срещу TikTok

Тихата война на Марк Зукърбърг срещу TikTok

Главният изпълнителен директор на Facebook е настройвал политиците в САЩ срещу китайското приложение в опит да спаси доминацията си