Китайското приложение за споделяне на кратки видеоклипове Kuaishou, което е известно като най-популярната алтернатива на TikTok в сраната, замени своя главен изпълнителен директор, предават световните медии. Това е най-новата промяна на лидерството в китайските технологични компании.

Базираната в Пекин компания обяви, че съоснователят Су Хуа се оттегля от поста си, но остава председател на борда. На негово място като шеф на компанията застава  Ченг Исяо.

Защо собственикът на TikTok прекрати плановете си за IPO в САЩ

Защо собственикът на TikTok прекрати плановете си за IPO в САЩ

Това се случи след среща с китайските регулатори

Напускането на Су е още един пример за това как местните технологични фирми сменят кадрите на върха на фона на все по-големите и всеобхватни регулаторни ограничения.

През септември от гиганта за електронна търговия JD заявиха, че главният изпълнителен директор, милиардера Ричард Лиу, ще прехвърли част от фокуса на вниманието си върху дългосрочната стратегия на фирмата, тъй като компанията ще има нов президент, който ще движи управлението на ежедневните дела.

По-рано тази година Джан Имин, основателят компанията зад TikTok ByteDance също обяви, че ще се оттегли като главен изпълнителен директор, за да заеме по-малко важна роля в компанията.

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

Китайски технологични компании загубиха над $50 млрд. заради нови регулации

През последните месеци страната наложи огромни глоби на компании като Alibaba Group и Tencent Holdings заради нелоялна конкуренция

Основателят на друга технологична компания от Китай - Pinduoduo, Колин Хуанг, обяви през март, че ще подаде оставка като председател на нова компания за електронна търговия, която се конкурира с Alibaba. Хуанг вече беше напуснал поста си като главен изпълнителен директор на Pinduoduo миналото лято.

Джанг и Хуанг коментираха лаконично, че напускат постовете си, за да се занимават с нови неща. Нито един от тях не посмя да спомена регулациите на правителството и голямото вмешателство на държавата в частните компании в страната.

Говорител на ByteDance дори заяви, че "решението на Джанг да се оттегли не е свързано с регулаторни действия в Китай".

Kuaishou е една от водещите компании за социални медии в страната. Подкрепената от Tencent корпорация, чието име означава "бърза ръка" на китайски, притежава едноименно приложение за кратки видеоклипове и  предаване на живо с около 300 милиона активни потребители дневно. Днес акциите на Kuaishou паднаха с близо 4% в Хонконг.

Kuaishou Technology направи най-голямото технологично IPO от дебюта на Uber

Скок от 194%: Малко позната фирма направи най-големия технологичен дебют на борсата от 2019-а

Компанията доближава оценка от 180 милиарда долара