Microsoft разследва съоснователя си Бил Гейтс заради твърдения, че той е имал отношения със своя служителка от компанията преди две десетилетия.

Бордът на директорите е разгледал въпроса и е провел разследване в помощта на външна адвокатска кантора, става ясно от официално съобщение, цитирано от Bloomberg.

"През втората половина на 2019 година Microsoft получи информация, че Бил Гейт е опитал да започне интимни отношения със служителка на компанията през 2000 година", се казва в изявлението.

"Комитет с членове от Управителния съвет разгледа въпроса и извърши задълбочено разследване, подпомогнато от адвокатска кантора. По време на него Microsoft оказа цялостна подкрепа на служителя, съобщил за това", се допълва още в него.

От компанията не посочват повече детайли относно разследването и резултата от него. Новината идва дни след като стана ясно, че Бил и Мелинда Гейтс се развеждат. 

Развод за $146 млрд.: Бил и Мелинда Гейтс се разделят

Развод за $146 млрд.: Бил и Мелинда Гейтс се разделят

Разделянето на активите ще е трудно. Двамата обещаха да продължат филантропската дейност

Според запознати източници директорите на Microsoft са заключили, че отношенията на Гейтс със служителка от компанията са неуместни и са решили, че той трябва да се оттегли от борда.

През март миналата година милиардерът потвърди, че слиза от борда, а като причина тогава посочи желанието си да насочи повече усилия към филантропската си дейност. Бил Гейтс е съосновател на Microsoft от 1975 година, а до 2000 година беше и неин главен изпълнителен директор.