В началото на годината стана ясно, че най-голямата италианска банка - UniCredit, ще има нов ръководител. Сега назначението на бившия шеф на UBS Андреа Орчел предстои да бъде одобрено от инвеститорите във финансовата институция, а това включва и един много важен въпрос - този за неговото възнаграждение.

Банкерът трябва да застане начело на банката 2 години, след като той не успя да постигне споразумение с испанската Santander, която също искаше да го направи свой главен изпълнителен директор. Причината за това беше именно разликата в желаното от него възнаграждение и предлаганото от Santander.

Като част от американската Merrill Lynch преди години Орчел е получавал годишни бонуси в размер на 30 милиона долара и повече. Сега UniCredit му предлага възнаграждение от 7,5 милиона евро или 9 милиона долара на година.

Подобна сума би го поставила пред новия ръководител на британската Lloyds Чарли Нън, както и пред повечето изпълнителни директори на банки в Европа, пише Reuters, позовавайки се на анализатори.

UniCredit избра бивш шеф на UBS за новия си изпълнителен директор

Италианската UniCredit избра бивш шеф на UBS за новия си изпълнителен директор

Той застава на поста на Жан-Пиер Мустие

От италианският лидер посочват, че в предлаганото възнаграждение не е включена компенсацията за пропуснатите плащания за Орчел в размер на 25 милиона евро от UBS заради напускането му там в полза на UniCredit.

В същото време на него ще му се полага бонус под формата на акции на банката до 5 милиона евро, като получаването му не е свързано с представянето на финансовата институция.

Според Reuters гарантираният бонус и значително по-високото възнаграждение, предложено на Андреа Орчел в сравнение с това на предшественика му Жан-Пиер Мустие, са причина за недоволство сред инвеститорите на UniCredit и има риск някои от тях да гласуват против тези предложения.