Автомобилните производители Renault, Nissan и Mitsubishi Motors потвърдиха, че запазват своя тристранен алианс. Това стана по време на първата съвместна среща на представители на компаниите след ареста на шефа на алианса Карлос Гон.

Японската прокуратура арестува шефа на Renault-Nissan Карлос Гон
Обновена

Япония арестува шефа на Renault-Nissan, алиансът изгуби над $2 милиарда

Ръководителят е заподозрян в сериозни финансови злоупотреби

"През последните няколко дни съветите на директорите на Groupe Renault, Nissan Motor Co. и Mitsubishi Motors Corp., както по отделно, така и заедно, решително потвърдиха своята ясно желание за запазването на алианса" се казва в съвместното пресъобщение на трите компании.

Те остават напълно привързани към запазването на алианса, който постигна безпрецедентен успех за последните две десетилетия, отбелязват още автомобилните производители.

Nissan готви бърза атака срещу Renault след отстраняването на Гон

Nissan готви бърза атака срещу Renault след отстраняването на Гон

Японската компания иска повече власт в алианса

Припомняме, доскорошният лидер и двигател на това обединение, Карлос Гон, бе арестуван в Япония по подозрение за укриване на доходи, получени от Nissan. Става дума 44 милиона долара, получени през последните 5 години и укрити в отчетните документите за регулаторните органи.

Преди почти 20 години в рамките на формирания стратегически алианс бе приложена формата на кръстосано владеене на акции от двете компании, по късно към това се присъедини и Mitsubishi. Към този момент например Nissan и правителството на Франция притежават по 15% от акциите на Renault. От своя страна Рено държи 43% от акциите на Nissan. Японската компания пък контролира 34% от книжата на Mitsubishi.