Германският автомобилен производител Volkswagen преразглежда споразумението за закупуване на батерии на стойност 50 милиарда евро от южнокорейската компания Samsung.

От азиатския производител се съгласиха да доставят батерии на VW с общ капацитет малко над 20 гигаватчаса, което е достатъчно за 200 000 коли с капацитет 100 киловатчаса, пише Bloomberg. Появили са се разногласия между двете компании обаче относно срока за доставяне и обемът на продуктите. Това е довело до преразглеждане на договорените условия от страна на Samsung.

"Samsung продължава да бъде основния ни доставчик на батерии за Европа", заявиха от VW. А от южнокорейският производител отказаха да коментират.

Достъпът до големи количества електрически батерии за все по-разрастващата се автомобилна индустрия на ток се очертава като ново бойно поле за световните производители на коли. Трудното снабдяване с батерии затруднява доставките им. Производството на безопасни батерии, които да се използват в автомобилите, е значително по-трудно от направата на тези за електроуредите.

Германската компания е вложила 30 милиарда евро, за да създаде достъпен електрически модел, който да конкурира Tesla. Очаква се той да бъде на пазара до края на годината.

Volkswagen ще произвежда сама батерии за електромобилите си

Volkswagen ще произвежда сама батерии за електромобилите си

Компанията ще вложи €1 милиард

По-рано този месец Volkswagen обяви намерението си да инвестира близо 1 милиард евро за завод в Западна Германия, където ще се произвеждат батерии.

Освен Samsung, VW разчита и на LG и SK Innovation като доставчици на батерии за Европа. Германският производител ползва съдействието на външни фирми за батерии в Китай и Северна Америка.

Огромните инвестиции на компанията от своя страна поставят в конфликтна ситуация производителите на батерии, които се съревновават да предложат по-добър продукт и да спечелят повече поръчки.