Световно известният украински авиоконцерн "Антонов", произвеждал най-големите в света самолети Ан-124 "Руслан" и Ан-225 "Мрия", прекратява своето съществуване, съобщава ТАСС. 

Съгласно решението на правителството в Киев, концернът се ликвидира, а влизащите в неговия състав предприятия преминават към концерна "Укроборонпром". Тези три предприятия на практика още миналата година са излезли от състав на "Антонов" и са били включени в "Укроборонпром" и на практика сега това юридически е била приведено в съответствие с  реалната ситуация, обясняват от министерството на икономическото развитие.

Правителството също така е поръчало на министерството да създаде ликвидационна комисия и да организира цялата процедура по ликвидацията на концерна „Антонов”.

През септември 2015 г. "Антонов" вече бе изваден от състава на съвместното руско-украинско предприятие "ОАК-Антонов", което се занимаваше с разработката на редица нови самолети.

Авиационното конструкторско бюро под ръководството на Олег Антонов е създадено през май 1946 г. към Новосибирския авиационен завод. През 1952 г. то бе преместено в Киев, където се заема със създаването на военно-транспортни и пътнически самолети от семейството "Ан".