DJI, която е най-големият производител на дронове в света, е започнал масови съкращения в някои отдели, след като компанията се изправи пред спад на продажбите и политически натиск, предаде Reuters. Засега най-силно засегнати от мерките са екипите по продажби и макертинг и видеопродукция.

Според медията, отделът по корпоративни продажби, базиран в Шънджън, е преминал през тройно свиване от 180 до 60 души от месец март досега, а подобен е бил темпът на съкращенията и в отдела по потребителски продажби на компанията.

Отделът за видеопродукция е претърпял още по-драматично орязване, като персоналът му е бил понижен почти двадесетократно - от 50 души до трима.

В САЩ създадоха автономен дрон за работа в ядрени централи

В САЩ създадоха автономен дрон за работа в ядрени централи

Технологията ще събира данни и ще прави работата на централата по-безопасна

"Трябваше да вземем някои трудни решения по отношение на прегрупирането на таланта в компанията ни, за да можем да продължим да постигаме нашите бизнес цели през тези предизвикателни времена", каза говорител на компанията. По думите му, нейната структура е станала твърде трудно управляема.

Официално от компанията изтъкват, че данните, цитирани от Reuters, са неточни, тъй като медията не е взела предвид новите назначения в отдели като "Вътрешни трансфери", но от DJI не посочват точно колко нови души са започнали работа. Същевременно обаче в бизнес средите се говори неформално, че тя наистина се е отдала на "стапянето на мазнините" по отношение на човешките си ресурси.

Всъщност един от бившите директори на DJI е посочил, че приближен на главния изпълнителен директор Франк Уанг е сравнил съкращенията с Дългия марш - поход от около 9 хил. километра от южната, през западната, до северната част на Китай, осъществен от комунистическата армия през 30-те години в опит да се спасят от националистическата армия на Чан Кайшъ. По време на гонитбата измират хиляди комунистически войници.

Подводни дронове: На лов за богатства за трилиони долари по дъното на океаните

Подводни дронове: На лов за богатства за трилиони долари по дъното на океаните

Най-вълнуващото бъдеще за технологията за дронове може да не е в небето

След началото на глобалната експанзия на DJI, благодарение на която днес компанията притежава около 70% от световния пазар на потребителски дронове, нейният екип нарасна до над 14 хил. души. "От 2015 г. насам приходите ни се изстреляха и ние просто продължихме да назначаваме хора, без да създадем правилната структура, която да ни издигне от стартъп до голяма компания", посочи бивш мениджър на производителя.

А освен спадащите продажби, DJI е сред компаниите, които пострадаха от офанзивата на администрацията на президента Доналд Тръмп. За момента вътрешното министерство на САЩ спря да използва дроновете си, произведени от китайския бизнес. От DJI, разбира се, отговориха, че тревогите им са неоснователни.

Въпреки че за момента поне в Европа няма обвинения срещу DJI, от компанията вече се подготвят със стратегия за противодействие срещу такива, след като САЩ убеди международните си партньори да спрат да използват услугите на Huawei в изграждането на 5G мрежите.