Международната футболна федерация (ФИФА) обяви, че феновете няма да могат да купуват алкохолни напитки на стадионите по време на Световното първенство в Катар. Решението е взето "след дискусии между страната домакин и ФИФА" и идва само два дни преди официалния старт на първенството. Не се посочват причини за него.

Според Reuters решението е дощло след продължителни преговори между президента на ФИФА Джани Инфантино, Budweiser и ръководителите на катарския Върховен комитет за доставка и наследство, който организира световното първенство.

Според представените по-рано планове алкохол трябваше да се продава на стадионите и в главната фензона три часа преди мача и един час след него. Сега продажбата на алкохол на стадионите се преустановява.

Все пак феновете ще могат да купуват Bud Zero - безалкохолна версия на бирата Budweiser, чийто производител е и основен спонсор на събитието.

Катар е страна, в която шариатът се прилага стриктно и продажбата на алкохол е забранена. Всякакви алкохолни напитки се предлагат само в хотели на висока цена и продажбата е насочена преди всичко към туристи. За първи път обаче в историята си Световно първенство по футбол се провежда в страна от Близкия изток - решение, което предизвика много недоволни коментари още при взимането му през 2010 г.

Все пак феновете ще могат да купуват алкохол извън стадионите, "в други фенски съоръжения и лицензирани заведения". Чаша бира е на цена 13-15 долара за половин литър.

Катар - от държава-джудже до Световното по футбол

Катар - от държава-джудже до Световното по футбол

За петдесет години съществуване Катар, малка и слабо населена държава, се превърна във важен международен играч