След като установяват, че са ужасни като банкери, Конрад Кей и Мики Даун насочват усилията и опита от неуспехите си в друго начинание, показно за това как може една несполука да се превърне в успешен бизнес, но в друго направление. Начинанието - двамата младежи решават да напишат историята си на сценарий за телевизионно шоу, което скоро след това се превръща в хитов сериал.

Става дума за сериала "Индустрия" (Industry), който се излъчва по HBO и BBC. В него петима възпитаници на британски колеж решават да започнат работа във финансовия сектор. Даун и Кей започват да работят като финансисти след завършването си, подобно на петимата персонажи, които се присъединяват към измислената инвестиционна банка Pierpoint & Co. в Лондон по много конкурентна схема за наемане на служители. Филмовите герои обаче са "много по-компетентни" от Даун и Кей, когато те са работили в сферата преди няколко години, както двамата се шегуват.

Кей започва работа като анализатор в търговията с акции. След три години той е уволнен заради своята неувереност, която му пречела да вдигне телефона, за да говори с клиентите на компанията. "Винаги имаше някой, който знаеше повече от мен за акциите, така че просто никога не се чувствах достатъчно квалифициран да си отваря устата", разказва той пред CNBC.

"Беше ми много трудно, защото изпитвах страх и омраза от идеята, че някой ще ми зададе въпрос, който напълно разкрива колко малко знам за това, което правя", добавя Кей. Той не се срамува и да си признае, че ръководителят му стига до там да го нарече най-лошият продавач, който е виждал.

Историята на Даун не е много по-различна. Той разказва, че когато е трябвало да напусне собствената си работа като анализатор в сливанията и поглъщанията след една година, той се е чувствал като по-скоро "пречка за компанията, отколкото помощник". "Не знаех много неща, всъщност не разбирах как да си върша работата, а молбата за помощ дори се считаше за ... слабост", казва той.

След като напуска света на финансите, Даун отива да работи за агенция за търсене на таланти и продуцентска компания, като същевременно започва да пише. Кей се присъединява към него след уволнението му. Двамата пишат за няколко телевизионни и филмови проекта, след като напускат финансовата индустрия.

Първоначално те се опитват да напишат "поредното предаване за финансовия сектор", но по думите на Даун това се оказва по-скоро "катарзисно" преживяване, благодарение на което двамата събират разочарованията си от индустрията и тестват дали могат да пишат заедно.

Първоначалната идея на младежите е за оригинално шоу, което пресъздава професионалните отношения между старши и младши финансови служители в голяма компания. В "Индустрия" обаче двамата решават умишлено да се съсредоточат върху това "какво е усещането да си на най-ниското стъпало на стълбата" - нещо, което и двамата се чувствали по-квалифицирани да правят, казва Кей.

Кои са най-добре платените специалисти във финансите у нас?

Кои са най-добре платените специалисти във финансите у нас?

Средното възнаграждение за същите специалисти в Лихтенщайн гарантира над €6500 месечно

Премиерата на шоуто се състоя по-рано този месец по BBC-HBO, като първият епизод беше режисиран от създателката на "Girls" Лена Дънъм. "Индустрия" получи похвала като едно от най-точните изображения на работата в сектора на финансовите услуги - от използването на жаргон до суровата динамика на работата.

По време на работата си във финансовата сфера и двамата младежи разбират по трудния начин, че секторът може да бъде много привлекателен за завършилите. Като студенти в най-добрия колеж във Великобритания - Университета в Оксфорд, Даун споделя, че банките са започнали да ги ухажват още през първата година от образованието им с вечери, напитки и фирмени стоки, така че да ги привлекат в екипите си.

Натискът да имат работа, когато завършат, в комбинация с голямата кадрова конкуренция всъщност ги убеждава да тръгнат по същия път. Даун посочва, че бързо се е убедил да започне работа в сферата на финансите, но и доста бързо разбира, че е неподходящ за това. По думите му е трябвало да работи много усърдно, за да бъде на средно ниво в работата си. "И след известно време, когато гладът за работата си отиде и блясъкът й изчезна, когато почувствате как животът ви се руши около вас, докато същевременно държите на тази работа, спира да ви пука, така че спирате да се опитвате наистина да впечатлите хората", допълва той.

Схемата OneCoin се превръща във филм. И вече е ясно коя звезда ще играе в него

Схемата OneCoin се превръща във филм. И вече е ясно коя звезда ще играе в него

Той ще бъде направен на база на книга на двама от жертвите на измамната схема

И двамата писатели са вече на 30 години и поглеждайки назад, споделят, че опитът им ги е научил да не приемат толкова сериозно неуспехите си. Но и признават, че разбират, че за много млади хора, които тепърва започват, "работата е живот".

"Мисля, че съветът ... е наистина да опитваме - дали искаме да работим това нещо, или не, и ако е не - да излезем възможно най-рано и да не позволяваме тази работа да става нашия живот, да не я оставяме да поема контрол над живота ни", съветва Даун.

И той, и Кей обаче признават, че все пак са успели да "откраднат някои неща" от престоя си в големи корпорации. Кей разказва, че "важността на доставките в корпоративния свят" е успял да им внуши "ниво на професионализъм, когато става въпрос за писане за определени срокове и трудова етика".