Пътят, който трябва да извървиш, за да превърнеш стоматологичната професия в успешен бизнес е дълъг и труден и обикновено е свързан с взимането на големи бизнес кредити от банките. Това заяви в студиото на Money.bg д-р Гълъбица Спахиева, която е стоматолог ортодонт и собственик на две дентални клиники в София.

"Пътят е изключително труден, защото в България да правиш бизнес е трудно. Мисля, че почти всички институции се опитват да съсипят бизнес, вместо да му помагат. Особено при медицинскаа практика, инситтуциите, които те проверяват са двойно като количество", коментира д-р Спахиева.

Снимка 280350

Източник: iStock

Въпреки трудностите, тя успява да отвори две клиники по дентална медицина в София в рамките само на две години. От 7 години е професионален стоматолог, а от 4 години менажира собствените си клиники.

"Това стана със сътрудничеството на банките, с отпускането на кредити. И разбира се с голямо желание, защото това да имам собствена клиника беше толкова голямо още от студентските ми години. В момента имам екип, който работи за мен, но въпреки това работя по 12 часа на ден."

Във Варна отваря врати най-голямата частна дентална клиника в Европа

Във Варна отваря врати най-голямата частна дентална клиника в Европа

Тя ще има капацитета да обслужва няколко хиляди пациенти годишно

Застраховките в стоматологията като алтернатива на Здравната каса

Д-р Спахиева работи както със Здравната каса, така и със застрахователни фондове. Казва, че пациентите със здравна застраховка, която покрива и стоматологични услуги стават все повече. Проблеми обаче не липсват.

"Много голям проблем според мен е това, че Здравната каса не дава това на пациентите, което трябва да им се полага като на едни европейски граждани. Хората, да кажем за пломба получават 50 лева, което е крайно недостатъчно."

Практиката на стоматоложката показва, че все повече от нейните пациенти разполагат с допълнително здравно осигуряване, което покрива различни дентални лечения.

"Обикновено тези застраховки са поемани от фирмите, в които хората работят. Надявам се, че все повече компании ще предлагат такива застраховки, защото това е грижа за служителите. Всеки човек, разбира се, може и сам да си направи такова застраховане", обяснява д-р Спахиева.

Според нея обаче работата със застрахователните компании у нас също не е на достатъчно добро ниво, защото комуникацията е трудна. Въпреки това вървим в правилната посока.

Д-р Гълъбица Спахиева съветва всички хора да ходят на профилактичен преглед при зъболекар веднъж на 6 месеца. Така със сигурност ще дават много по-малко пари за дентално лечение.

Може да видите целия разговор във видеото!

Бившият зъболекар, който стана един най-младите милиардери в Южна Корея

Бившият зъболекар, който стана един най-младите милиардери в Южна Корея

Той е създател на успешно приложение за финансови услуги