За всеки, който иска да избегне втория локдаун, има нова възможност. По-рано този месец Исландия тихо промени правилата, които засягат разрешенията за отдалечена работа за граждани извън Шегненската зона, пише Bloomberg. Всички чужденци, за които не е нужна виза, за да влязат в страната, вече ще могат да стоят на острова шест месеца - въпреки че международните граници до голяма степен са затворени.

Но има уловка: ще трябва да имат трудов договор и да получавате по $100 хил. годишно.

"Идеята е да бъдат привлечени професионалисти от Силициевата долина или Сан Франциско да харчат парите си тук", казва Аста Гудрун Хелгадотир, член на "Пиратската партия" и бивш депутат. Макар че гостите, оставащи с месеци, не са точно туристи, надеждите са, че те ще отседнат в празните airbnb апартаменти и ще се хранят в празните ресторанти.

Исландия не е единственото място, което се опитва да привлече добре печелещи професионалисти, които могат да работят от всяка точка на света, но страната е уникална в това, че се насочва само към богатите (не че преди това дестинацията бе бюджетна).

Бермудските острови изискват само попълването на документи и плащането на такса от $263. Исландия обаче настоява за доказателство, че гостите получават поне 1 млн. исландски крони ($7 360) месечна заплата, или около $88 хил. годишно.

Целта на правителството е да съживи местната икономика, но без да натоварва здравната система на острова с население около 357 хил. души. А високоплатените професионалисти няма да се състезават и с местните за работни места.

През 2018 г., след десетилетие на бърз растеж в туризма, Исландия преброи 2,3 млн. чуждестранни посетители: 7 пъти повече от местното население. И никой не очакваше, че през 2020 г. самолетите ще бъдат празни. Рязката промяна нанесе жесток удар по местния бизнес.