Скоро в картите на Google Maps ще можем да видим най-новите снимки от пътищата в България. От 16 август колите на Google ще обикалят страната, за да заснемат промената инфраструктура по улиците и местата у нас. В кадрите ще бъдат включени и такива, направени от пешеходци, които са популярни като тракери.

Нови изображения от страната ще бъдат добавени чрез т.нар. Street View Trekker. Функцията включва изображения, правени със специална раница, с фотооборудване, чиито камерите са монтирани на върха ѝ.

Тракерът се носи от оператор, който обикаля пешеходните зони и автоматично събира снимки по пътя си. Целта е по този начин да бъдат добавени гледки от места, които са недостъпни за автомобили.

С такива тракери ще бъдат заснети части от 15 града у нас - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен,Хасково и Благоевград, като за първи път на картата, заснети с трекер ще се появят Перник, Сливен, Пазарджик и Ямбол.

До момента с тях има направени снимки на природни забележителности като Големия каньон, Тадж Махал, Ангкор Ват и Гала̀пагоските острови, както и исторически пешеходни маршрути във Венеция.

Засега от България има снимки от забележителности като Рилските езера, Белоградчишките скали, Античния театър в Пловдив, крепостта Царевец, Националният театър "Иван Вазов" и други.

Street View е налична в България от 2013 година насам и се актуализира непрекъснато, за да поддържа и отразява вярна на реалността картина. Чрез функцията на Google могат да бъдат видени изображения от над 85 държави по света, включително части от Арктика и Антарктида.