Кралските военновъздушни сили са военновъздушните сили на Великобритания, част от нейните въоръжени сили. Те са най-старите самостоятелни ВВС в света - формирани са на 1 април 1918-а година и имат важна роля в хода на военната история на своята страна. Взимат значително участие както във Втората световна война, както и в много съвременни конфликти, сред които войната в Ирак от 2003-а година, Кралските ВВС разполагат с 998 самолета и 45 710 души редовен персонал.

Историята

Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия са най-старият вид въоръжени сили от вида ВВС, равнопоставени със сухопътните войски (Британска армия) и военноморските сили (Кралски военноморски сили).

Те са основани на 1 април 1918 г., по време на Първата световна война, чрез сливането на Кралския летателен корпус (Royal Flying Corps, род въоръжени сили в състава на сухопътните войски) и Кралската военноморска въздушна служба (Royal Naval Air Service).

След войната следва демобилизация и както тяхната численост, така и броят на летателните апарати и подразделения са намалени значително. След Първата световна война, в която авиацията участва в пълномащабен модерен механизиран военен конфликт, в годините между двете световни войни Кралските ВВС се преориентират главно в носенето на гарнизонна служба в отделните райони на Британската империя, най-голямата в света, над която популярен израз заявява, че слънцето никога не залязва.

Коя е държавата с най-мощна армия в света

Коя е държавата с най-мощна армия в света

И коя държи най-много ядрен арсенал

Типове летателни апарати, които биха били морално остарели в един нов пълномащабен военен конфликт, намират своето място в патрулирането на широките простори на империята и ограничени полицейски операции по потушаването на бунтове срещу слабо въоръжени и дезорганизирани бунтовници, а остарелите типове самолети все пак са непретенциозни към техническата поддръжка в полеви условия.

Втората световна война

Най-мащабната и най-спорната кампания на кралските ВВС по време на войната е стратегическата бомбардировка срещу Германия от бомбардировачи на RAF. Под ръководството на въздушен маршал Артър Травис Харис, командир на Бомбардировъчното командване на RAF започват масирани бомбардировки на Дрезден, Хамбург и други немски градове.

По време на годините от Студената война основна задача на RAF е защитата на Западна Европа от потенциална ядрена атака. След края на Студената война RAF взимат участие в няколко мащабни операции, между които войната в Косово, войната в Афганистан от 2001-а - 2002-а година и войната в Ирак през 2003-а година.

10 държави, които нямат армия

10 държави, които нямат армия

Трудно e да си представим страни без собствени въоръжени сили и как решават те въпроса за своята безопасност