Леденият хотел отвори врати за тазгодишния си сезон и кристалните му стаи са по красиви от всякога.

Всяка година шведската атракция обновява и променя своя дизайн, като се старае да изненада гостите си и да им покаже нещо ново. Без да изневери на своята политика и тази година хотелът има 15 нови апартамента, които са дело на 34-ма художници и дизайнери от 13 различни страни.

От 2016 година насам има стаи, които целогодишно могат да посрещат гости, благодарение на охлаждаща технология, захранвана със соларна енергия.

Но с течение на 30-е години, откакто хотелът съществува, той стана преходен. Всяка година, когато старият лед започне да се топи, започват нови предложения за изграждане на ледени форми от най-добрите експерти. Те изпращат свои предложения за обновяване на топящия се лед, а победителите отиват до Швеция, за да осъществят проектите си.

Природно тематичен дизайн

Много от новите апартаменти тази година са вдъхновени изцяло от природата, което е логично тъй като целият хотел е от естествени материали. Ледът, който се използва за него е от река Торн, най-северната и голяма река в Швеция.

Сред тазгодишните изобретения е апартаментът "The Living Ocean Suite", зад който стоят Джонатън Грийн и дъщеря му Марни от Англия. Това е подводен рай, пълен с корали и риби. Дизайнът му е вдъхновен от постоянните климатични промени и риболовът, които оказват сериозно негативно влияние върху океаните.

Другите теми са малко по-митични. Екип от Швеция, Испания и Словакия проектира апартамент "Рай", представляващ магически ледников портал, на който присъстват внушителните същества.

Искрящият лед в хотела е осветен от специално проектиран светлинен дизайн. Около 70 000 гости годишно посещават леденото кралство, където им се предлага курс по оцеляване, за да привикнат към ниските температури.

Освен това има топли изолирани кабини, където посетителите могат да спят. Температурата в тях определено е по-близо до тази, на която те са свикнали.

Настоящият сезон продължава чак до 13-и април 2019 година. Цените започват от $170 за двама възрастни за топла стая и стигат до $260 за ледена стая.

Следващата година Леденият хотел ще навърши 3 десетилетия, откакто приютява ексцентрични ледени произведения на изкуството. Вече е стартирало кандидатстването за предлагане на ледени фигури, в което ще се включат най-добрите дизайнери.