Служителите от Силициевата долина работят в някои от най-луксозните офиси, тъй като технологичните компании са в постоянна надпревара за привличането на най-добрите таланти. Осигуреният обяд и постоянното наличие на безплатна храна са минимума, който трябва да предоставят всички фирми там.

Някои компании са много гъвкави и предлагат удължени платени отпуски, включващи разходи за пътуването и бонуси за родителите. Други пък се движат в обратна посока, свеждайки до миниум необходимостта от напускане на офиса като осигуряват перални, възможности за развлечения, здравеопазване и други бонуси към работното пространство.

CNBC представя примери с няколко от този тип компании:

1. Аpple провежда събирания (beer bashes) всяка година през декември за празниците, където осигуряват безплатни напитки, храна и музикални представления за своите служители.

2. Служителите на Airbnb получават 2000 долара годишен бонус, с който да отидат, където пожелаят от списъка с обяви на компанията.

3. В Asana служителите получават надбавка за мебели на стойност 10 000 долара, с които да преобразят работното си пространство.

4. Facebook осигурява 4000 долара за нови родители, плюс възстановяване на разходите по осиновяване или замразяване на яйцеклетки.

5. Zillow финансира доставките на кърма за майки, на които им се налага да пътуват по работа.

6. Служителите на Amazon могат да водят домашните си любимци на работа, за да не се налага да са далеч от тях.

7. Square помага на служителите си да се чувстват добре, осигурявайки масажисти на място, както и специалисти по хиропрактика и акупунктура.

8. Oracle предлага химическо чистене на работното място.

9. VMware предлага 2 дни отпуск за възстановяване при злополука или загуба на домашен любимец.

10. Netflix е едно от най-добрите места за работа, ако имате деца, предлагайки цяла година отпуск за нови родители.

11. Служителите на Tesla могат да вземат назаем служебен автомобил, за да пътуват до работното си място и да го ползват за уикендите.

Amazon дава до $10 000 плюс бонуси на служителите си да напуснат и започнат свой бизнес

Amazon дава до $10 000 плюс бонуси на служителите си да напуснат и започнат свой бизнес

Защо?