Новите технологии неизбежно са част от ежедневието, както на възрастните, така и на децата. Важно е обаче подрастващите да имат ограничено време пред екрана на новите устройства, защото те могат да бъдат причина за някои промени в детското развитие. 

Изследване на мозъците на юноши, които използват смартфони през по-голямата част от ежедневието си, показа съществена разлика спрямо тези, които ползват мобилни устройства сравнително по-рядко. Тестовете за него са били финансирани от американския National Institutes of Health, пише Bloomberg.

Такива резултати показват данните за първите 4500 изследвани, които били деца на възраст между 9 до 10 години. Предстои специалисти да наблюдават тези деца и още хиляди други в продължение на десетилетие, за да проследят как технологиите оказват влияние върху мозъка, върху емоционалното им развитие и менталното им здраве.

При първите прегледи резултатите на подрастващите, които са казали, че използват технологиите повече от 7 часа на ден, показват преждевременно изтъняване на най-външния слой на мозъчната кора, който обработва информацията от физическия свят.

Директорът на отдела по изследванията към здравния институт Гая Доуинг обаче успокоява, че е твърде рано да се поставя категорично заключение.

"Не знаем дали това изтъняване е причинено от времето пред екраните. Не знаем дали е толкова негативно. Докато не мине повече време, в което да ги наблюдаваме и да проверим дали има други обстоятелства, които се асоциират с тази промяна, няма как да сме категорични", допълни тя.

Предходно изследване на Adolescent Brain Cognitive Development показа, че децата, прекарващи повече време пред екрана, имат по-ниски резултати при ментални и езикови тестове.