Не е важно какво казвате, а как го казвате. Невербалният език, често се определя от експертите като по-важен дори от изразните средства.

В тази насока има определени лоши навици, от които трябва да се опитате да се отървете, дори и да е трудно. Експертите препоръчват да не правите следните неща:

Нервничете

Това е един лош навик, който ако сте придобили може да ви е изключително трудно да премахнете. Той издава, че сте несигурен и неуверен, което определено ще ви пречи, когато сте в процес на важни бизнес преговори.

Играете с косата си

Това е лош навик основно на дамите. "Оставете косата си на мира", съветват специалистите. Действието е изключително разсейващо, когато говорите по важни въпроси. Освен това, навикът може да навреди на косата ви с времето, според специалистите от ABC. Още един труден навик за "изкореняване".

Заемате отбранителна позиция

Много хора кръстосват ръцете си, само защото не знаят какво да правят с тях. Това обаче, се приема като защитна позиция и може да създаде дискомфорт във вашия събеседник. В допълнение навикът ви може да се приеме като признак, че криете нещо, или пък сте в състояние на защита.

"Добре е винаги да държите ръцете си така, че да се виждат докато говорите с някой", съветва Пати Ууд, експерт по езика на тялото.

Правите странни жестове с ръцете си

Да жестикулирате, или не? Това е въпросът... Някои хора са доста сдържани в жестовете си, докато говорят, други ръкомахат доста енергично.

Споерд редица експерти жестикулирането докато говорите, на практика ви сближава с аудиторитя. Трябва обаче, да знаете точно какво правите, за да не изглеждате нелепо. Това са неща, които се упражняват и изчистват с времето.

Влачите краката си, докато ходите

Хората обичат да съдят, и то бързо. Те често си мислят, че могат да придобият представа за един човек, дори и само от начина по който ходи. Затова не си влачете краката докато ходите, за да не направите лошо първо впечатление, което между другото е и най-трайно.

Забравяте да се усмихвате 

Както не веднъж сме споменавали, трябва да създавате чувство, че сте топъл, открит и честен човек. Това най-лесно се постига с усмивка.

Изглеждате разсеян

Няма нищо по-дразнещо от това да говорите на някой, който изглежда, като да не ви обръща внимание. Дори и да следите внимателно какво ви говори насрещната страна, важно е да осъществявате очен контакт, да кимате и да показвате реакция на казаното.

Изгърбвате се

Стойте винаги изправен. Лошите стойки лесно се придобиват, но много трудно се променят.

Твърде сте статичен

Добре е да заемате естествени пози, за да не изглеждате твърде статичен. Последното кара хората да смятат, че не сте особено заинтересовани от това което ви говорят.