Според съобщенията на гръцките медии на 74 години е починал един от Георгиос (Джордж) Провопулос. Той е един от знаковите фигури в банковия сектор на южната ни съседка със значително влияние върху банковия бизнес у нас. Не само защото и до момента името му стои в Надзорния съвет на Пощенска банка. Ето какво пише него бившият управител на БНБ Иван Искров във своя Facebook:

"Познавам Джордж от около 20 г., за пръв път дойде в БНБ начело на бизнес делегация, в качеството си на СЕО на най-голямата гръцка държавна банка "Емпорики"! Виждахме се и когато стана заместник СЕО на Пиреос банк, след приватизацията на Емпорики! Направи ми впечатление на силно ерудиран финансист, със значителен академичен, професионален и политически опит! Обаятелен и добър човек, но ясно артикулиращ позициите си! Станахме си веднага симпатични!

Казвам всичко това, защото личните симпатии/антипатии имат огромно значение при решаването на конкретни бизнес или политически въпроси, за каквито ще споделя по-долу. Обратното твърдение няма нищо общо с истината.

Шефът на гръцката Централна Банка - Провопулос каза, че страната може да изплаща своя дълг без да има негово преструктуриране

Бях приятно изненадан, когато в началото на световната subprime криза Караманлис назначи за управител на гръцката банка именно Провопулос! И това се оказа изключително важно само няколко години по-късно, когато започна първата "узо" криза! В следствие на отличното ни взаимодействие по време на гръцката финансова криза станахме и добри приятели, вкл. семейни. Много мога да говоря за обаятелния човек Джордж и приноса му за овладяване на кризата в гръцкия банков сектор.

Имам преки впечатления от уважението към него в Генералния съвет на ЕЦБ и между финансовите министри на ЕС. Но ще дам само два примера. По това време премиер стана Джордж Папандреу, издънка на славен политически клан, високообразован някъде по Щатите и наследил ПАСОК от татко си. Но никой не вярваше на неговите уверения! Всеки сериозен фактор искаше да чуе потвърждения от Провопулос! За валидация на реалната картина се чакаше последната дума на Провопулос! Именно доверието в него и в Централната банка често накланяше жизненоважните решения на ЕЦБ и еврогрупата в полза на Гърция!

И още един пример за професионално приятелство, с пряк ефект върху българската банкова система! След 2011 г. спокойствието в българската банкова система вече се беше завърнало, но т.нар. гръцки банки в България постоянно бяха обект на спекулации, като представляваха 20-25% от системата. А гръцката криза тепърва набираше скорост!

Постоянно се намираше някой "авторитет" в чуждите медии и институции, който обясняваше, че неминуемо българската банкова система силно ще пострада поради заразяващия ефект на гръцката криза. Дори тогавашният ни финансов министър се опита да прави волни интерпретации на тази тема!

В тази обстановка, която между другото продължи до 2015 г. и прерасна в СИРИЗА кризата, която доведе до затваряне на гръцкия банков сектор и капиталов контрол, за БНБ беше изключително важно да "отдели", да "имунизира" ОББ, Пощенска, Пиреос и Алфабанк от кризата с банките-майки! Най-същественото беше, чрез стриктен контрол ИТ базите да се "откачат", а на две от тях да се върнат обратно в България, така, че счетоводните и платежни системи да продължат да функционират автономно при хипотетично блокиране на банката-майка!

Ликвидните им активи в размер на стотици милиони евро да се извадят от Атина и пренасочат в първокласни европейски банки и да се управляват автономно от мениджмънта в София, под ЕЖЕДНЕВНИЯ контрол на Банков надзор и ред други технически мерки, които наложихме ескалиращо и непоколебимо през годините! Но техническите мерки на БНБ откровено влизаха в противоречие със законодателството за единния пазар на ЕС. Един съдебен спор между гърците и нас очевидно нямаше да бъде в наша полза.

Някои гръцки мениджъри задкулисно бяха започнали да се оплакват в ЕК и ЕБО, не без подкрепата на някои влиятелни "доброжелатели" в България. БНБ не се огъна и винаги ше бъда благодарен за професионализма и самоотвержеността на колегите си от висшето ръководство на банката! В тази ситуация, за да нямаме проблеми трябваше пряка комуникация с ключовите акционери и ръководителите на банките-майки! Трябваше да им се обясни, че интересите са взаимни, че колкото и да са болезнени мерките на БНБ, те са от полза не само за България, но и за гърците! За щастие, тогава силата и решенията все още се вземаха в София, не бяха трансферирана към Франкфурт!

Човекът, който бързо и най-добре разбра смисъла на налагания от нас "рингфенсинг", беше именно управителя Провопулос. Без неговата неформална подкрепа, щяхме да имаме юридически сблъсък с ЕК и ЕБО, а вероятно и с ЕЦБ. В резултат, само година по-късно, вече при управлението на СИРИЗА, щеше да се наложи всички банки с гръцки капитал да бъдат затворени, което щеше да предизвика значителни сътресения в българския банков сектор, както и неимоверни загуби за самите гръцки собственици! И това в условия на валутен борд и липса на кредитор от последна инстанция в БНБ!

Гледайки снимката на г-н Провопулос в днешната тъжна статия на в. Екатимерини, с неизбледняващо чувство на благодарност си спомням своето секретно посещение в Атина. Бях придружен от колега от БНБ. Там, в малък работен кабинет, непосредствено до офиса на управителя на гръцката банка се срещнахме "на четири очи" с всеки ключов акционер и/или СЕО на най-големите гръцки банки, притежаващи субсидиари у нас. Постарах се да разберат и осъзнаят от най-високо ниво, че всичко, което се прави конфиденциално в София по отношение на техните банки, е във взаимен интерес!

А хипотезите, с които работехме съвсем скоро се превърнаха в реалност! СИРИЗА взе властта и започна да се учи да управлява (За щастие следващият управител Янис Стурнарас беше бившия финансов министър по времето на Провопулос).

Нито една гръцка банка в София не затвори! Българският опит тихомълком беше приложен и от колегите ни на Балканите (с изключ. на Румъния, където се наложи да се рефинансират банки) без да се разлайват кучетата! А гръцките банки в последствие спечелиха много от продажбата на своите субсидиари или продължават да оперират печелившо у нас и в други страни от региона!

Без приятелството и професионалното взаимодействие с колегата Провопулос и неговата неформална подкрепа, всичко описано по-горе нямаше как да се случи".

Иван Искров се оттегля на 10 юли

Иван Искров се оттегля на 10 юли

Краят е близко