Джак Стърлинг издава стон всеки път, когато клиентите в супермаркета започват да търсят монети в портфейлите си. "Направо страхотно е, когато хората решават "да олекотят" портфейлите си, като изсипват куп монети на касата", казва 21-годишният, който работи в супермаркет в Австралия, разказва BBC.

Стърлинг обикновено работи на бързата каса, където потребителите застават, ако в количката им има не повече от 12 стоки. "Скоростта е изключително важна, за да не се събира опашка", казва той. Клиентите, които търсят дребни, забавят процеса значително. Стърлинг предпочита тези, които използват банкови карти.

Изследване на американска асоциация на супермаркетите, изчислява, че търсенето на монети добавя по 2,5 секунди при всяка трансакция в кеш. Сами по себе си тези две секунди не са много, но умножени по милион пъти дневно, забавянето влияе на продуктивността.

Монетите обаче скоро може да останат в миналото - поне ако правителствата, които планират подобна промяна, успеят. Призивите за подобен ход често се появяват в различни страни по света. Последната от тях е Великобритания, която съобщи, че има излишък от монети от две лири и два пенса и монетният двор няма да произвежда нови през следващото десетилетие.

Канада спря да произвежда монети от един цент през 2012 г., а Австралия спря тези от един и два цента още през 1992 г. В края на януари Бахамите също спряха да произвеждат монети от един цент, а от края на годината наличните в обращение няма да могат да бъдат използвани.

Но спирането на монетите от обращение не е лесно. Много хора смятат, че дребните монети са просто досадни, за други те са животоспасяващи. Сред тези, които ще усетят най-много липсата им, са благотворителните организации. Те получават значителна част от приходите си от клиентите в супермаркетите, които оставят дребните монети в кутиите. През 2019 г. във Великобритания половината дарения са направени кеш. През 2018 г. общо $414 млн. от даренията са под формата на дребните монети, оставени в кутии.

За бездомните излишните монети също могат да се окажат животоспасяващи. "Бил съм и от двете страни и мога да кажа, че е много по-вероятно хората да дадат дребни монети, тъй като изглеждат незначителни", казва пред медията Финикс Блек, който е бил бездомен и е просил в продължение на година. "Но макар че изглеждат незначителни, дарените дребни суми се натрупват", казва той.

Премахването на дребните монети ще има и отрицателен ефект върху потребителите, тъй като ще накара търговците да закръглят цените от 6,99, например, на 7. Промяната и тук не изглежда значителна, но разликата идва при натрупването на много покупки.

Изследване на централната банка във Великобритания посочва, че това обаче е по-малко вероятно. В него се посочва, че само един от всеки осем продукта са с цена, която завършва на .99 - при пик от 15% през 2015 г.