За много бежанци смартфонът е най-ценната вещ, която притежават. Той ги свързва с миналото и може да им помогне да създадат ново бъдеще.

Хала от сирийския град Алепо обяснява прекрасно в документалния филм „Деца на фронтовата линия”, излъчен по английския Канал 4, защо смартфонът е толкова важен за бежанците:

“Има всичко. Цялото семейство, целият свят е вътре.”, казва тя.

Хала напуска дома си, след като нейният съпруг бива отвлечен от „Ислямска държава”. С нейните дъщери тя прекосява Турция. Днес тя вече се намира в Германия, живеейки със страх, че никога повече няма да види дома си. А единственият начин да види мъжа си е на екрана на своя телефон, разказва вестник Independent

„Затова го нося постоянно. Гледам на него така, сякаш е част от мен, от моето семейство. Това метално устройство е целият ми свят”, казва Хала.

Смартфоните дават утеха на онези мигранти, които са загубили близките си и домовете си. Заедно с това обаче те служат за много практични неща, поради което в бежанските лагери задължително биват осигурявани зарядни устройства.

„Нашите телефони и зарядни устройства са по-важни от всичко останало за нашето пътуване, дори от храната”, казва бежанецът от Сирия Уаел пред АФП.

Впечатляващ пример затова дава друг бежанец – Фирас. По време на пътуването с лодка между Турция и Гърция двигателят се разваля по средата на нищото. След като времето се влошава, плавателният съд започва да се пълни с вода и да потъва.

Благодарение на смартфона си обаче, Фирас се свързва с бреговата охрана и дава точни GPS координати на местоположението си. И спасява живота на всички в лодката.